Collected Movies: Quentin Tarantino: Legacy

Intro:

Tarantino is de meester van de cultfilms. Hij staat bekend om zijn diversiteit, lange dialogen en snoeiharde actie. Zijn eerste succes Reservoir Dogs sloeg in als een bom. Veel films volgde later.

Reservoir Dogs (1992)

Samenvatting:

Cabot is de ongeschreven meester in het organiseren van overvallen op juweliers. Zijn zoon ‘Nice Guy’ Eddie brengt een bende criminelen bij elkaar om een belangrijke diamantair te beroven. De zes weten niets van elkaar af en kennen slechts elkaars codenamen: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. Meer zelfs, de heren hebben allemaal de instructie gekregen om hun echte identiteit geheim te houden en geen enkele aanwijzing te geven. Wanneer de overval achter de rug is, krijgen ze een financiële beloning die een rustige oude dag verzekert. Maar tijdens de hold-up loopt echter alles fout.

Korte recensie:

Een actie film zoals alleen Tarantino kan maken. Een groep criminelen gaan een winkel te overvallen, dit gaat finaal mis. De film laat de gevolgen doormiddel van verschillende oogpunten zien.

De film zit mooi inelkaar en weet de spanning goed op te bouwen. Met een paar goed geplaatste flashbacks. Het bloed spat van de scherm af, maar ook de actie en de testosteron. Een heerlijk film.

Pulp Fiction (1994)

Samenvatting:

Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (John Travolta) werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace (Ving Rhames). Vincent komt in de problemen als hij Mia (Uma Thurman), de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch (Bruce Willis), die Wallace belazert en er met z’n geld vandoor gaat.

Korte recensie:

Een aantal verhaallijnen die met elkaar vervlochten zijn. In deze film weet Tarantino een aantal grote namen te strikken zoals Bruce Willis, Samuel L Jackson en John Travolta. Veel actie en vurig dialoog maken dit een Tarantino klassieker.

Jackie Brown (1997)

Samenvatting:

De stewardess Jackie Brown wordt gepakt tijdens het smokkelen van geld voor haar baas. Ze krijgt een aanbod om met de politie samen te werken om de wapenhandelaar waar ze voor werkt te kunnen pakken. Ze ontmoet Max Cherry, die haar borgsom betaalt. Ze besluiten een plan te smeden waardoor ze de partijen tegen elkaar uit kunnen spelen, en er zelf met een grote som geld vandoor kunnen gaan.

Korte recensie:

Deze film is in de stijl van Oceans Eleven. Een stewardess besluit een invloedrijke wapenhandelaar op te lichten. Samen met een aantal onwaarschijnlijke metgezellen wil zij dit doen. De films wordt net als de vorige twee films uit verschillende oogpunten weergeven. De film heeft een goed tempo en houdt de spanning erin. Een heerlijke film waarbij ik nog keer op keer geniet.

Kill Bill: Vol. 1 (2003)

Samenvatting:

De huurmoordenaar ‘The Bride’ wordt op haar eigen bruiloft neergeschoten door haar opdrachtgever Bill en zijn handlangers. Ze overleeft de aanslag, maar door een kogel in haar hoofd ligt ze vier jaar in coma. Als ze bijkomt, is ze compleet over de rooie en vastbesloten om wraak te nemen. Ze gaat op zoek naar de bendeleden om ze één voor één te vermoorden. Bill bewaart ze tot het laatst…

Korte recensie:

Het eerste deel van twee films rondom de wraak van de bruid. Een wraak film met invloeden van oude Kung Fu films. De film heeft zelfs een stukje animatie. Het eerste deel van de film is geweldig en geweldadig. Het verhaal wordt mooi opgebouwd in de verknipte stijl die wij van hem gewend zijn. De twee uur durende film lijkt voorbij te vliegen. Een geweldige film.

Kill Bill: Vol. 2 (2004)

Samenvatting:

Na de eerste twee namen op haar moordlijst te hebben doorgestreept vervolgt The Bride haar missie om wraak te nemen op haar vroegere handlangers: na O-Ren Ishii en Vernita Green is het nu de beurt aan Elle Driver, Budd en uiteindelijk haar baas Bill. Er is echter een onverwachte troef in het spel.

Korte recensie:

De tweede film over de wraak van de bruid. De film gaat in dezelfde sfeer verder als het eerste deel. Het verhaal wordt op een mooie en verassende manier afgesloten. Het eerste deel moet het echt hebben van de actie, waarbij het tweede deel meer rust op diepgang. In totaal een vier uur durend epos.

Inglourious Basterds (2009)

Samenvatting:

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa (Christoph Waltz). Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van Lt. Aldo Raine (Brad Pitt) wraak op de nazi’s. De groep die bij de vijand bekend staat als ‘The Basterds’, zaait angst door de nazi’s op brute wijze te vermoorden. Met de hulp van de Duitse actrice Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) ondernemen ze een missie om de leiders van het Derde Rijk uit te schakelen bij een Duitse filmpremière in het filmtheater van Shosanna Dreyfus, waar ook Shosanna zelf haar kans schoon ziet om wraak te nemen…

Korte recensie:

Een oorlogsfilm uit de vingers van Tarantino. De film is in de stijl zoals wij die gewent zijn van Tarantino. Met een grote rol voor Brad Pitt als Nazi jager. De film is leuk maar op sommige momenten iets te langdradig door momenten van veel dialoog en weinig actie. Maar wel een aanrader.

Django Unchained (2012)

Samenvatting:

Jackson, Mississippi. Het is de 19de eeuw en slavenhandel is volop aan de gang in Amerika. Twee geliefden, Django en Broomhilda, worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Terwijl Broomhilda haar nieuwe situatie leefbaar probeert te maken wordt Django ondertussen bevrijd door een eigenaardige premiejager, genaamd Dr. King Schultz. Deze ziet wel potentie in Django en besluit hem onder zijn vleugels te nemen en hem de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Samen gaan ze op zoek naar Broomhilda.

Korte recensie:

De eerste van twee westerns uit het brein van Tarantino. Deze film draait om een premie jager Shultz en een vrije slaaf Django. Samen gaan zij op pad om Django’s vrouw te bevrijden uit de klauwen van een plantage eigenaar. De film zit vol geweld en scherpe dialogen. Een ouderwetse Tarantino film. De rol van Samuel L. Jackson als huisslaaf is geweldig. De film is een hit die nog lang zal heugen.

The Hateful Eight (2015)

Samenvatting:

Wyoming, enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog. Premiejager John Ruth is met een voortvluchtige, Daisy Domergue genaamd, op weg naar een dorpje dat luistert naar de naam Red Rock om haar voor het gerecht te slepen. Onderweg komen ze twee mannen tegen, ex-majoor en berucht premiejager Marquis Warren en Chris Mannix, een zuiderling die beweert de nieuwe sheriff van het dorp te zijn. Vanwege een hevige sneeuwstorm worden ze gedwongen te schuilen in ‘Minnie’s Haberdashery’, een tussenstop die zich bevindt op een bergpas.

Korte recensie:

De tweede western van Tarantino. Dit keer is het een western versie van Resevoir dogs. Twee premie jagers komen in een grote sneeuwstorm terecht. Als ze schuilen bij een motel waar niets is waar het lijkt. Het verhaal is spannend en weet te prikkelen. Een topfilm.

Afsluiting:

Tarantino heeft zich als een diverse filmmaker neer gezet. Samen met Robert Rodriguez heeft hij nog de From Dusk Till Dawn film gedaan en een paar jaar later het Grindhouse project. Dit jaar komt zijn nieuwe film Once Upon a time in Hollywood uit. Tarantino zijn koek is nog lang niet op.

One thought on “Collected Movies: Quentin Tarantino: Legacy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: