All of the Above · Blogs · Boek Recensies · Boeken · Boeken enzo

Boeken enzo: 10 Vragen aan Esther Boek

Intro:

Esther Boek kwam voor mij voor het eerst op mijn radar door de blogtour voor De Perfecte Moeder, deze kwam uit bij Hamley Books. Hiervoor ben ik ook naar haar geweldige boek presentatie geweest. Het was een gezellige sfeervolle middag. Na het lezen van haar boek De Perfecte Moeder en daarna haar debuut Geen Kind meer wilde ik meer over deze auteur weten dus heb ik haar wat vragen gesteld, zie hier het resultaat.

Had je al het idee een boek te schrijven voor de gebeurtenissen uit Geen kind meer?

Nee, Geen kind meer is eigenlijk een ongelukkig toeval. Door de onterechte beschuldiging en veroordeling van verkrachting aan het adres van mijn zoon is mijn debuut ontstaan. Had dat drama nooit had plaatsgevonden, was ik waarschijnlijk nooit auteur geworden.

Hoe moeilijk was de overstap van een waargebeurd verhaal naar een fictief verhaal?

Moeilijk. Het was eigenlijk weer een soort debuteren na een succesvol debuut. Mensen en ikzelf hadden een verwachting vanwege de goede beoordelingen van Geen kind meer. Dat legde een grote druk.
Maar ook de twijfel bij mezelf was zwaar. Kon ik wel schrijven en kon ik wel een verhaal verzinnen. De perfecte moeder is volledig fictief maar ligt wel dicht bij mijn interessegebied, kwetsbare kinderen en de band tussen ouder en kind.

Wat heb je nodig om te kunnen schrijven? (Denk aan omgeving of andere randvoorwaarde)

Rust en een opgeruimde ruimte. Geen prikkels om me heen. Daarnaast discipline. Als ik ga zitten wachten op inspiratie komt er niets. Schrijven is voor mij een proces dat in werking komt als ik ga zitten en typen. Daarom is een prikkelarme ruimte ook zo belangrijk. Anders is er teveel afleiding.

Hoe begin je aan een verhaal?

Ik heb een idee waar ik omheen ga schrijven. Vaak wat kapstokjes. De perfecte moeder was het kapstokje: een moeder met de psychiatrische aandoening munchausen by proxi. Dat kapstokje is in het hele boek niet meer te vinden maar was wel de aanzet om iets in gang te brengen wat later mijn tweede roman geworden is.

Muziek tijdens het schrijven done of not done?

Not done. Teveel prikkels. Heel soms wat klassiek maar dat is vooral in de redactiefase.

Waar heb je de inspiratie vandaan gehaald om de Perfecte Moeder te schrijven?

Uit mijn werk. Door mijn werk kom ik veel ouders en kinderen tegen. Ondanks dat er vaak grote of kleine strubbelingen zijn tussen ouder en kind, is de band uniek en onvoorwaardelijk. Dat is mooi, kwetsbaar en bijzonder.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor de rest van jouw verhalen?

Mijn derde roman: Het leven dat ik kende, is weer een roman gebaseerd op waargebeurde feiten. Maar ik heb ook al andere ideeën voor volgende boeken. Vaak is het iets kleins. Een bericht in de krant. Een onderwerp op het nieuws. Maar wel altijd maatschappelijk en een taboe. Taboes zijn het gif voor de maatschappij. Het maakt mensen eenzaam. Ik hoop dat mijn boeken mensen even laat beseffen dat mensen dingen kunnen doen die we veroordelen maar dat het zelden slechte mensen zijn, maar vaker mensen als jij en ik die, vaak gedreven door omstandigheden, verkeerde keuzes maken.

Hoe ben je in contact gekomen met Hamley Books?
Ink Kroon van Thrillerlezers attendeerde me op deze nieuwe uitgeverij. Nadat ik mijn manuscript in stuurde nam Sandra binnen een dag contact op en nadat we elkaar gesproken hadden wisten we beiden dat de klik perfect was voor een goede samenwerking.

Wat zijn je grootste voorbeelden als schrijver?

Harlan Coben vind ik een goede balans tussen humor en gruwel. Dat bewonder ik.

Tenslotte wat is jouw boodschap aan beginnende schrijvers?

Schrijf aan wat dicht bij je ligt of doe heel goed onderzoek.
Schrijf minimaal vier a vijf dagen per week om in het verhaal te blijven. Al is het maar 100 woorden.
Als je niet geniet van wat je schrijft zal je lezer dat merken en ook niet genieten van je boek.

Afsluiting:

Esther haar nieuwe boek komt Het Leven dat ik Kende komt in november uit. Het laatste is nog niet gehoord van deze ster auteur.

6 thoughts on “Boeken enzo: 10 Vragen aan Esther Boek

  1. Leuk interview om te lezen waar iemand inspiratie vandaal haalt. En ik herken het was bij mezelf als ik een blog schrijf: rustige omgeving en geen afleiding om me heen

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.