All of the Above · Blogs · Kort Verhaal · Persoonlijk · Schrijven · Supervrouw

All of the Above: Nog een dag (kort verhaal)

21-01-2020

Het was al vroeg in de ochtend toen Daniel wakker werd, vandaag had hij niet veel gepland de afgelopen dagen had hij niet veel geslapen. Een snelle douche werkte verfrissend, daar op volgde een lekker ontbijtje. Sinds een aantal maanden woonde Daniel alleen nadat zijn relatie was verbroken. Zijn nieuwe huisje werd steeds meer thuis. Het was een pittige tijd maar hij was overtuigt dat hij er sterker uit zou komen.

Daniel schrok wakker van achter zijn laptop door de deurbel. Nieuwsgierig liep hij naar de voordeur, hij verwachte niets of niemand. Aan de voordeur stond zijn moeder, hij had haar al een hele tijd niet gezien aangezien zij een lange tijd weg is geweest. Hij liet haar binnen en gaf haar een grote knuffel, vol trots leiden hij haar rond in zijn nieuwe huisje. Het was alsof zij er de dag daarvoor ook geweest was. Maar zijn moeder is een tijdje weg gegaan omdat het niet goed ging met haar gezondheid. Daniel bedacht dat er nog boodschappen gedaan moesten worden dus gingen ze samen naar de winkel om boodschappen te doen. Het was weer ouderwets gezellig. Na een lekkere lunch liet Daniel foto’s van zijn zoontje zien. Sinds Daniel weer alleen woont mist hij zijn zoontje vaak. Dit verteld hij dan en begripvol laat zijn moeder merken dat het wel goed komt. Hij had dit gemist, gewoon on gedwongen kunnen praten en zonder uitleg begrepen worden. Daniel zag hoe vol trots zijn moeder naar de fotos van haar eerste klein kind keek. Hij ziet haar nog zitten in het ziekenhuis met de kleine man op haar schoot, zij straalde van oor tot oor. Al heel lang had zijn Daniel gevraagt wanneer zij nou oma zou worden. Tot het moment daar eindelijk aangebroken was, helaas begon zijn toen al te last van haar gezondheid te krijgen.

Het was een dag gevuld met lachen en huilen. Gezellig samen in de keuken aan het koken. Ouderwets mosselen eten. De avond was gevuld met muziek en lekker eten en goede gesprekken. Daniel had dit erg gemist. De band die hij en zijn moeder. Het was de perfecte avond. Na een tijdje gaf zijn moeder aan dat zij nu echt naar huis moest. Daniel liep met haar naar de deur en gaf haar een stevige knuffel. Zij vertelde hem dat dit haar fijnste verjaardag in tijden was geweest. Hij keek hoe zij de straat uitliep en ging daarna zelf naar bed. Op zijn gezicht een grijns van oor tot oor. Hij merkte hoe hij dit al die jaren zo vanzelfsprekend was gaan vinden. Heel snel viel hij in slaap.

22-01-2020

De volgende ochtend toen Daniel wakker werd was het goede gevoel nog aanwezig toen hij wakker werd. Na het ontbijt zat hij op de bank en keek om hem heen. Toen kwam als een grauwe deken het besef. Hij herinnerde hoe zijn moeder de diagnose Alzheimer had gekregen en in een paar jaar flink achteruit ging. Hij herinnerde zich dat hij iedere week naar het verzorgingshuis ging waar zij woonde. Hij voelde de pijn en verdriet toen zij bijna niets meer kon doen en zeggen. Daarachter kwam het verdriet van haar overlijden. Daniels wangen waren ondertussen nat van de tranen die over zijn wangen gleden. Even kon hij niets anders meer dan huilen. Want ook al was het meer dan een jaar geleden. Het verdriet was nog steeds vers. Even voelde hij zich totaal alleen. Toen begon hij te twijfelen aan de gebeurtenissen van de afgelopen dag. Tot hij oog in oog stond met de restanten van de mosselen. Was het een droom of was Daniel zijn grootste wens uitgekomen, nog een dag met zijn moeder in volle gezondheid.

(Dit verhaal is opgedragen aan mijn moeder zij zou vandaag 65 zijn geworden. Vooraltijd in mijn hart.)

12 thoughts on “All of the Above: Nog een dag (kort verhaal)

  1. Oh man, veel te vroeg. Het lijkt me verschrikkelijk een ouder te verliezen. Ik bof, maar met hun leeftijd gaat dit mij ook gebeuren. Koester de mooie herinneringen. Sterkte.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.