Boeken enzo: Revisited: 15 vragen aan Nina Verheij


Intro:

Nina Verheij is een nieuw Hamley Books talent. Schrijven zit in haar bloed. Speciaal voor de blogtour heb ik haar geinterviewd.

Omschrijf jezelf in 4 woorden.
Een pittige vraag meteen! Ik zou zeggen: nieuwsgierig, positief, fantasievol en dankbaar.

Welke schrijvers inspireren jou?
Met stip op 1: J.K. Rowling / Robert Galbraith. Haar boeken zitten zo goed in elkaar, die kan ik blijven herlezen. Wanneer ik maanden heb waarin ik niet zoveel tijd maak om te lezen, begin ik gewoon in een van de Harry Potters of Cormoran Strikes. Dan heb ik binnen no time mijn leesplezier weer terug.

Als kind waren mijn grote helden Annie M.G. Schmidt, Carry Slee en Simone van der Vlugt.

Wat is voor jou de beste omgeving om te schrijven?
Thuis, in stilte, met als enige afleiding mijn kat Emmy. Ik schrijf graag in ‘the black hole’, het hoekje van mijn bank van waaruit ik heel lastig weer overeind kom als ik eenmaal ben geïnstalleerd met mijn theepot en laptop.

Wat is het eerste boek dat je gelezen hebt?
Wat exact het eerste boek was, kan ik me niet herinneren. Mijn moeder werkte vroeger in de bibliotheek en zowel mijn moeder als mijn zus zijn grote boekenwurmen, dus het was vanzelfsprekend dat er overal in huis boeken lagen.

Tot mijn lievelingsboeken als kind behoorden in ieder geval ‘Ronja de Roversdochter’ en ‘Minoes’, maar ik weet niet meer zeker of die in eerste instantie werden voorgelezen of dat ik die meteen zelf las.

Hoe ben jij begonnen met schrijven?
In mijn herinnering schreef ik in groep 3 van de basisschool verhaaltjes met de woorden die ik net had geleerd. Dat ging dan over mijzelf en mijn klasgenoten. Er staat me nog iets bij van een verhaaltje over een mus wat mijn moeder vervolgens voor me uittypte op de typemachine.

Mijn eerste serieuzere schrijfinspanning was een verhaal over katjes die uit een cake werden geboren. Dat creatieve meesterwerk heeft nog een aantal jaren in de bibliotheek van mijn basisschool gelegen, nadat ik het hen cadeau had gedaan toen ik klaar was met groep 8.

Wat doe jij als je niet schrijft?
Qua werk ben ik sinds begin 2019 zzp’er. Die stap was voor mij als introvert een erg spannende om te zetten, maar het bevalt tot nu toe erg goed. Ik ben freelance online marketeer en copywriter, en ik heb mijn eigen online schrijfcursus ontwikkeld onder de naam BackWords.eu.

In mijn vrije tijd hou ik ervan om series te bingen. Ik ben o.a. fan van Grey’s Anatomy, Buffy the Vampire Slayer en Scandinavische series zoals The Bridge en The Killing. Die afleveringen kan ik ook eindeloos blijven herhalen. Sinds ik mijn schrijven weer serieus neem, kijk ik anders naar dit soort series. Ik probeer te ontdekken wat ik er zo goed aan vind en of dat technieken zijn die ik zou kunnen toepassen in mijn eigen verhalen. Verder probeer ik eens per week op de squashbaan te staan.

Welke schrijvers zou je nog wel willen ontmoeten?
J.K. Rowling natuurlijk! Maar waarschijnlijk zou ik met mijn mond vol tanden staan als ik mijn favoriete schrijvers tegen het lijf zou lopen. Dan hoop ik maar dat iemand anders durft te vragen of we samen op de foto mogen. 😉

Ik kan me herinneren dat ik als kind wel een beetje in shock was toen ik hoorde dat Annie M.G. Schmidt was overleden, want ik had haar graag willen ontmoeten. Simone van der Vlugt lijkt me ook wel spannend omdat ik al fan ben sinds ‘De amulet’, over mijn naamgenoot Nina.

Wat is jouw favoriete genre?
Om te lezen heb ik niet echt een favoriet genre. Ik hou van detectives en spanning maar ook van fantasy en historische romans. Daarnaast lees ik regelmatig non-fictie boeken over schrijven of het leven van auteurs, zoals ‘Don’t Murder Your Mystery’ van Chris Roerden of ‘Dagelijks werk’ van Renate Dorrestein.

Als het om zelf schrijven gaat, kan ik echt genieten van het verzinnen van ingewikkelde verhaallijnen en plottwisten. Dat opeens de puzzelstukjes voor een verhaal op hun plek vallen. Stiekem heb ik ook wel een zwak voor romantische drama’s.

Kun je wat vertellen over het verhaal van Fatale Keuzes?
‘Fatale keuzes’ gaat over Criminologiestudent Emily. Ze loopt pas net stage bij de politie wanneer de vader van haar huisgenoot Lisa op het toneel verschijnt. Lisa heeft vanwege zijn criminele verleden al ruim twintig jaar geen contact meer met hem maar overweegt nu om hem nog een kans te geven.

Omdat Lisa nooit iets over haar vader heeft verteld, is Emily stiekem wel nieuwsgierig wat voor verhaal daarachter zit. Bij het bedwingen van die nieuwsgierigheid helpt het natuurlijk niet dat ze allemaal interessante politiedossiers binnen handbereik heeft.

Wanneer Emily meer en meer geheimen uit het verleden begint te ontrafelen, realiseert ze zich echter dat zelfs goedbedoelde keuzes zware consequenties kunnen hebben.

Papieren boek of e-book?
Thuis vind ik papieren boeken prettiger, onderweg e-books.

Stop je veel van je eigen leven in je verhalen?
Ik denk dat al mijn personages wel een of meer karaktereigenschappen of gewoonten hebben die ik ook in mezelf herken of die ik graag zou willen bezitten. Zo vinden Emily en ik alcohol allebei smerig en hebben we nooit de lol ingezien van uitgaan. Aan de andere kant is Emily een fervent hardloper terwijl ik dat zelf na een tijdje saai begon te vinden.

Qua setting heb ik zelf een jaartje in Leiden gewoond en ik heb daar 4,5 jaar gestudeerd, maar dan Nederlands in plaats van Criminologie

Als je met een schrijver samen een boek zou moeten schrijven wie zou dat zijn?
Poe, lastig. Op de middelbare school heb ik samen met een vriendin een verhaal geschreven over twee tweelingzussen die in de Middeleeuwen uit een weeshuis ontsnappen. Ik weet alleen niet of die vriendin altijd even blij was met de plotontwikkelingen die ik soms zonder te overleggen opschreef.

Dat zou ik nu toch anders doen, want het lijkt me bij een samenwerking wel belangrijk dat je goede afspraken maakt waar jullie beiden met jullie verhaal naartoe willen.

Zouden de auteurs van Hamley Books allemaal hun huisdier in hun verhaal moeten verwerken?
Dat zou leuk zijn! Alleen heb ik het zelf nog niet gedaan. Ik kan wel alvast verklappen dat ik van plan ben om ook nog een deel 2 en een deel 3 te schrijven na ‘Fatale keuzes’ en dat in deel 3 een kat voorkomt.

Heb jij nog een tip voor beginnende schrijvers?
Schrijf de eerste versie van je verhaal alleen voor jezelf. Maak je niet druk om mooie zinsconstructies of het herhalen van woorden, dat komt allemaal later wel. Zorg eerst maar dat dat verhaal in zijn geheel op papier komt, zodat je je personages leert kennen en je weet waar je met je verhaal naartoe wilt.

Mij helpt het ook om mijn plots alvast in grote lijnen uit te werken, zodat ik niet in het wilde weg aan het schrijven ben. (Zelfs met een schrijfdoel voor ogen ben ik al langdradig genoeg. 😉) Toen ik aan ‘Fatale keuzes’ begon (toen nog ‘De andere kant’) had ik geen idee wat voor boek het zou worden. Dat zorgde ervoor dat ik er vervolgens jarenlang niks mee deed. Vanaf het moment dat ik uit ging werken hoe de verschillende verhaallijnen zich ongeveer zouden ontwikkelen, begon ik pas meters te maken omdat ik veel minder snel vastzat.

Afsluiting:

De veelzijdigheid van Nina straalt hopenlijk door in haar boeken. Ik vond het een hele eer haar te mogen interviewen. Hopenlijk horen wij meer van haar in de komende tijd. Een nieuwe ster in Boekenland.

Advertisement

One response to “Boeken enzo: Revisited: 15 vragen aan Nina Verheij”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: