Boeken enzo: Revisited: 9 Vragen aan Monica Haak


Introductie:

Monica Haak debuteerde met haar boek Fatale keuzes. Dit boek krijgt een nieuwe leven in een nieuw jasje onder de naam Voor verdriet heeft niemand tijd. De vrolijke duizendpoot zal eind september met het laatst genoemde boek in de winkel. Ik mocht deze auteur, youtube ster een aantal vragen stellen ter voorbereiding op de release van haar boek.

Monica in 3 woorden?
Gek, enthousiast, zorgzaam

Wat trekt jou aan in het schrijven?
Toch wel echt de spreekwoordelijke uitlaatklep. Het is zo fijn dat je iets kunt creëeren waar je hele ziel en zaligheid in komt te liggen. Je vindt vriendschappen met je personages en leeft een tijd met ze mee en het is zo bijzonder! Ze komen echt tot leven en nemen de verhaallijn soms gewoon over.

Waneer is je verhaal Voor verdriet heeft niemand tijd geboren?
In 2016 deed ik mee aan NaNoWriMo, waarin ik de eerste 36.000 woorden schreef van ‘The thing about Emerald’. Dit was de allereerste titel. In mei 2017 schreef ik het boek af en in september zelf-publiceerde ik het met de titel “Fatale Beloftes”. Dit leek me handiger dan een Engelse titel, omdat het een Nederlandstalig boek is. In 2019 is de titel Voor verdriet heeft niemand tijd geboren, waaronder m’n boek nu in 2020 verschijnt.

Kun je wat kort over het verhaal vertellen?
Voor verdriet heeft niemand tijd volgt Liv en Emerald. Beide meiden hebben een belangrijk persoon verloren en rouwen hier op hun eigen manier om. Ze komen elkaar tegen en vinden een diepe connectie met elkaar, maar eigenlijk staan de geheimen die ze voor elkaar hebben hun vriendschap in de weg.

Wat is jou favoriete schrijfomgeving?
Ik schrijf het liefst aan een bureau op mijn laptop. Een rustige omgeving, met zo weinig mogelijk afleiding. Een kopje thee erbij en gaan! Soms schrijf ik ook op mijn bed onder een dekentje, als ik een luie dag heb. Dit gaat wel wat ten koste van de productiviteit.

Welke auteurs zijn jou inspiratie?
Ik ben dol op de schrijfstijl van Stephanie Garber, auteur van de Caraval-serie (mijn favoriete serie). Het is zo onwijs magisch! Ook vind ik Kerstin Gier heel goed. Zij kan hele toffe plotlijnen bedenken en heeft een hele verslavende schrijfstijl. Qua genre hou van de duologie van Jessica Winter. Ik heb zo hard gehuild om deze prachtige boeken!

Hoe ben je bij Hamley books terecht gekomen?
Ik heb jarenlang recensies geschreven op mijn boekenblog My Perfect Book Life. Ik schreef ook voor Hamley Books en was destijds bezig met een fantasyboek. Ik besloot Sandra eens te vragen hoe het in zijn werk gaat met een manuscript opsturen. Zij zag dat ik Fatale Beloftes geschreven had en vroeg me of ik dat eens kon opsturen. Ze was hier zo’n fan van dat het nu Hernieuwd uitkomt als Voor verdriet heeft niemand tijd. Eigenlijk per ongeluk dus, maar meteen raak.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Ik hoop dat ik over 5 jaar lekker op mijn eigen plekje nog veel meer boeken aan het schrijven ben, waarbij ik af en toe gestoord wordt door een hele lieve kat. Natuurlijk hoop ik dat er ook een man rondloopt, maar dat zien we vanzelf . Ik werk nog steeds met kinderen en heb misschien wel mijn eigen jeugdboekenserie…

Welk genre zou je nog wel eens willen schrijven?
Ik wil heel erg graag YA fantasy proberen, al is dat alsnog young adult natuurlijk. Als ik buiten YA om moet kiezen, zou ik voor een jeugdboek gaan. Lijkt me helemaal fantastisch (en ga ik ook zeker een keer proberen!)

Afsluiting:

Ik vond het heel leuk dat ik Monica aan de tand mocht voelen. DIt is een auteur waarvan ik hoop dat ze nog lang boeken zal blijven schrijven.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: