Boeken enzo: Revisited: De Hart Slag van Joanne Carlton


Sandra Vets ook wel bekend als Sandra J Paul of Joanne Carlton. Een van de drukste en meest veelzijdigste schrijfsters van de afgelopen jaren. In 2015 debuteerde zij met de Thriller Azerty (in Nederland uitgebracht als QWERTY. Hierna volgde in rap tempo de Eilanden serie bestaande uit: Het Eiland, De Geest, De Wolf en De Ziel. Kort daarop Moordspel. Vorig jaar onder de naam Joanne Carlton de twee boeken Heart Beat en Kill Me Again. 16 september is het boek Loopgravenhel(d) uitgekomen. Vandaag komt dan ook Hart Slag uit, de vertaling van Heart Beat. Sandra’s persoonlijkste boek tot nu toe. Ik kreeg de kans dit multi talent aan de tand te voelen.

Omschrijf jezelf in drie woorden?

Een Bezige Bij

Joanne Carlton vs Sandra Paul, waar zit het verschil en kun je wat meer vertellen over de vrouw achter de vele namen?

Joanne Carlton vs Sandra Paul, waar zit het verschil? Sandra J. Paul was mijn eerste auteursnaam en gebruik ik voor originele Nederlandstalige verhalen en boeken. Joanne Carlton ontstond toen ik ook in het Engels begon te publiceren, dit wegens praktische redenen. Op sociale media heb ik immers ook een internationale account met enkel Engelstalige berichten. Toen ik Heart-Beat, mijn Engelstalige debuut, vertaalde om hier uit te brengen, werd me aangeraden om Joanne Carlton te behouden. In de toekomst zal je zowel Sandra J. Paul als Joanne zien verschijnen omwille van die reden. Alle vertalingen zullen onder Joanne blijven; alle origineel Nederlandstalige boeken onder Sandra.

Beide namen refereren naar mijn volledige naam, Sandra Paul Johanna.

E Book of fysiek of kunnen beide naast elkaar leven?

Uiteraard! Hoewel ik een enorm zwak heb voor paperbacks omdat ik gewoonweg hou van de geur en het aanraken van papier, heeft E-book absoluut een belangrijke waarde. In het buitenland verkoop ik meer e-books dan paperbacks bijvoorbeeld.

Hoe is Hamley Books ontstaan en waarom?

Hamley Books is een levenslange droom die waarheid is geworden. De uitgeverij werd genoemd naar onze zwarte kat Hamley, die dan weer genoemd werd naar Hamley’s in Londen. Zo combineerden wij onze voorliefde voor Londen en katten. Zeg nu zelf: katten, thee en boeken horen toch samen? Hamley Books ontstond vorig jaar, toen ik Heart-Beat op de markt bracht. Het was een test die aardig slaagde, dus besloten wij om met de uitgeverij ook in België en Nederland op de markt uit te pakken. Hart-Slag is ons eerste boek en we hopen dat er nog heel veel volgen. Wij willen ons profileren als een uitgeverij, geleid door twee mensen met een hart voor boeken. Wij hopen dat dit ook uitstraalt in onze aanpak.

Nederlands vs Engels?

Zeer moeilijke vraag! Ik schrijf graag in beide talen, wat de keuze niet altijd eenvoudig maakt. De muze beslist telkens ik een nieuw idee heb. Sowieso gaan er in de toekomst meer boeken komen die eerst in het Engels gepend werden, om daarna vertaald te worden (of is dat herschreven?) door mezelf.

Hoe kijk jij nu terug op je eerste boek?

Ik ben nog altijd erg fier op Het Eiland. Je vergeet nooit meer dat allereerste boek. Ook Stef, het hoofdpersonage, blijft een van mijn favoriete karakters. De Eilandenreeks is een tijdloze reeks die nog jaren kan gelezen worden zonder gedateerd te geraken, wat ik erg fijn vind. Ik hoop dan ook dat Het Eiland nog een lang leven beschoren is.

Op 16 september is Loopgravenhel(d) uitgekomen. Kun je hier kort wat over vertellen?

Loopgravenhel(d) kwam tot stand op verzoek van mijn uitgever, Het Punt, waar ik al een aantal jaar mee samenwerk. De vraag was of ik een reeks kortverhalen kon schrijven rond de Eerste Wereldoorlog. Ik zei eerst nee, omdat ik niet geloofde dat ik dat zou kunnen. Het leek me allemaal zo ver van mijn bed en zo historisch en technisch. Toch bleef het knagen en ben ik dus websites beginnen opzoeken met informatie rond WWI. Zo ontdekte ik dat mijn streek, Klein-Brabant, zwaar werd aangepakt tijdens WWI en daar wilde ik iets rond doen. Toen kwam ik een site tegen met een stukje zwarte geschiedenis en werd mijn idee geboren. Wat dat zwarte stukje is, kom je al snel in het boek te weten.

Oktober vorig jaar kwam Heart Beat uit waarom de keuze voor een vertaling, kun je wat vertellen over het ontstaan van Hart Slag/Heart Beat?

De allereerste versie van Heart-Beat was Nederlandstalig en bestond eigenlijk uit een vrij ruw manuscript dat absoluut niet klaar was ter publicatie. Ik was daar mentaal ook niet klaar voor. Ik had het aan wat mensen laten lezen die het mooi vonden, maar het was nog niet rijp genoeg. Ik herschreef het hele verhaal vervolgens in het Engels, om het daarna weer volledig te vertalen in het Nederlands. Tegen dat Heart-Beat volledig af was, voelde ik me ook klaar om het uit te brengen. Voor zij die het niet weten: ik schreef dit boek naar aanleiding van de overlijdens van mijn vader en mijn zus, enige tijd geleden. Ook al zijn de personages fictief, toch is de ziekte die aan bod komt, een tumor in het hart, niet zomaar gekozen. Mijn zus stierf aan hartfalen; mijn vader aan kanker. Toen het verhaal zich vormde in mijn hoofd, wist ik dat dit de rode draad zou worden. Ook al is het boek emotioneel en heeft het een ernstig hoofdstuk, toch bevat het de nodige humor en feelgood, wat ik erg belangrijk vond. Het thema is niet: iemand sterft. Het thema is: hoe donker je dagen ook zijn, je komt er wel doorheen. Ik geloof dat dit thema wel een impact heeft op iedereen, wat ik ook merk aan de vele reacties die ik ontving. Voor mij is dit het persoonlijkste, maar ook het emotioneelste boek dat ik ooit schreef en ik ben niet beschaamd om te zeggen dat ik tijdens het schrijven van bepaalde hoofdstukken huilde. De muziek in het boek heeft telkens een bepaalde betekenis, net als de gebeurtenissen die plaatsvinden. Londen is ook bewust gekozen. Dat was de eerste reis die wij maakten met onze kinderen na het overlijden van mijn vader en ik geloof nog steeds dat hij bij ons was toen.

Waar haal jij al jou inspiratie vandaan?

Overal. Letterlijk overal 😉. Mijn brein heeft het soms moeilijk om alles te catalogiseren omdat de ideeën maar blijven komen. Dat kan ik dan weer kwijt in kortverhalen.

Tussen 2015 en nu 9 boeken 1 vertaling en een handjevol korte verhalen. Waneer slaap jij? Herkend je gezin je nog wel?

Haha, toch wel. Ik leid een vrij gestructureerd leven. Ik werk als zelfstandige fulltime in Brussel, dus ik vertrek ‘s ochtends erg vroeg. ‘s Avonds is het gezinstijd, en zodra mijn kinderen in hun bed liggen, of wanneer zij televisie kijken, zit ik mee in de woonkamer en schrijf ik, werk ik aan de uitgeverij of ben ik bezig met andere zaken. Ook mijn partner leidt een druk leven met vaak avondles of latere uren, dus we vergelijken elke week agenda’s en plannen zo in. Het komt allemaal neer op een zeer goeie planning. Google Calendar is voor ons onmisbaar. Mijn kinderen zijn gewoon dat wij een uitzonderlijk leven leiden.

Welke schrijvers inspireren jou?

Jodi Picoult en Stephen King zijn mijn favorieten, ook al heb ik de laatste tijd te weinig tijd om zelf te lezen. Jodi’s emoties die zij in boeken brengt, komen erg overeen met mijn eigen schrijfstijl. Bovendien is zij een zeer nuchtere, aangename vrouw die sterk in het leven staat. Stephen King is van kindsaf aan mijn idool geweest.

Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?

Ik heb wel een aantal favorieten, maar Christine (King) en 19 Minutes (Picoult) blijven mijn favorieten. Ik speel momenteel met het idee om een verhaal rond een high school shooting te schrijven, wat ik eigenlijk al wilde doen sinds ik 19 Minutes las.

Is genre belangrijk?

Ja om je boeken te kiezen die je wil lezen en ik ben er zeker van dat een aantal auteurs het niet met me eens zullen zijn als ik zeg dat je als auteur eender wat kan schrijven. Ik ben zelf geen typische auteur. Ik schrijf wat de muze mij ingeeft: van paranormale Young Adult tot thrillers tot oorlogsboeken tot emoboeken. Het hangt er echt vanaf..

Wat voor auteurs kunnen wij verwachten bij Hamley Books?

Wij willen ons in de eerste plaats focussen op de Joanne – Sandra boeken, dus (psychologische) (paranormale) thrillers, Young Adult en Jeugdboeken, maar op dit moment zijn we ook al bezig met enkele auteurs die ons aanspreken. We willen ons focussen op psychologische, emotionele thrillers en Young Adult of Jeugdboeken, uitgezonderd fantasy en politiethrillers. Als het boek een hart heeft en de auteur klikt met onze insteek, dan kan alles. Non-Fictie brengen we niet uit.

Heb jij nog een boodschap aan beginnende schrijvers?

Blijf schrijven, blijf corrigeren, blijf oefenen. Schrijf kortverhalen, laat je muze voor je werken en volg je gevoel.

Wat is voor jou een ideale schrijf omgeving?

De locatie maakt niet uit, maar ik moet me wel in “the zone” kunnen zetten, met muziek of een beetje afgezonderd. Als mijn kinderen naast me zitten, schrijf ik even productief als wanneer ik alleen in huis ben.

Zou jij wel eens met een andertalige auteur samen willen werken?

Ja, uiteraard met King of Picoult, als ik die kans ooit zou krijgen.

Welke muziek luister jij onder het schrijven en heeft de muziek invloed op je verhaal?

Dat hangt ervan af. Ik heb een aantal ambient en filmmuziek playlists op Spotify. Ik kan niet schrijven met pop- of rockmuziek, want dan word ik afgeleid en begin ik mee te zingen. Vooral filmmuziek kan me erg inspireren.

Afsluiting:

Zodra Sandra haar 10de boek klaar heeft dan heeft zij een mooi rond getal bereikt. Of je haar nou Sandra of Joanne noemt, een ding is zeker zij is een van de meest diverse auteurs van deze tijd. Mijn reis begon met de Eilanden saga waarna ik de rest van haar boeken verslond.

Haar bibliografie:

Romans:

AZERTY (ook uit gebracht als QWERTY)

Het Eiland

De Geest

De Wolf

De Ziel

Moordspel

Heart Beat

Kill me again

Loopgravenhel(d)

Hart slag (vertaling van Heart Beat)

Korte Verhalen:

The Devil Is In the Drinks

Two Dirty Windows

He Likes His Eggs In The Morning

Wicked Spirit

Upside Down

Conclusie:

Er staat iedergeval nog een vertaling van Kill me Again en een nieuw boek in de pen zit. Sandra zit niet stil. Haar boek Hartslag ligt een paar weken in de winkel en wordt enthousiast ontvangen. Als jullie willen weten wat ik van haar boeken vind klik dan op de links in de bibliografie. De Blogtour is pas net begonnen. Volg de rest van de bloggers ook om er achter te komen wat zij van Hart Slag vinden. Mijn recensie is hier te vinden.

#hartslagblogtour
#hamleybooks

www.hamleybooks.be

Advertisement

5 responses to “Boeken enzo: Revisited: De Hart Slag van Joanne Carlton”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: