DC Classics (Collected Movies): Revisited: Superman original saga


Intro:

De meest bekende superheld uit het DC Universum is toch wel Superman. Ook bekend als de Man van Staal of de laatste zoon van Krypton. In de loop der jaren is hij in verschillende vormen tot leven gewekt. Op TV en op papier. Niet alleen succesvolle comics maar ook tekenfilms en tv series. Tot er een bioscoopfilm uit kwam met Christopher Reeve de acteur die een onvergetelijke indruk maakte.

Superman (1978)

Samenvatting:

Omdat Jor-El de raad van Krypton niet kon overtuigen dat hun planeet zal verwoest worden, stuurt hij zijn zoon Kal-El naar de planeet aarde, zodat hij hun ras kan redden. Daar wordt Kal-El opgevoed door de familie Kent, ze noemen hem Clark Kent. Op aarde blijkt hij over superkrachten te beschikken, met die krachten wil hij het slechte in de wereld bestrijden. Als hij volwassen is gaat hij in Metropolis bij de Daily Planet werken als reporter. Daar leert hij zijn eerste liefde kennen, Lois Lane. Maar terwijl dit alles gebeurt is het grootste crimineel brein op aarde een verschrikkelijke misdaad aan het voorbereiden, hij wil de wereld overnemen. De enige die hem kan stoppen is de man van staal, superman. Nu moet hij Lex Luther alleen nog op tijd vinden.

Kijkervaring:

De eerste film vertelt over de afkomst van Superman. Maar ook zijn eerste aanvaring met Lex Luthor. Mix daar ook de relatie tussen Clark Kent en Lois Lane in en je kunt twee uur volop genieten. De film is erg knullig op sommige momenten maar hij is trouw aan de geest van Superman. Daarbij is de film een echte klassieker.

Superman II (1980)

Samenvatting:

Na een atoombom in de ruimte tot ontploffing te hebben gebracht, zorgt Superman er ongewild voor dat drie criminelen van Krypton uit hun ruimtegevangenis kunnen ontsnappen. Ze komen naar de aarde om de macht over te nemen. Helaas heeft Superman net zijn krachten opgegeven, omdat hij verder wil met Lois Lane. Zal hij de superschurken nog kunnen verslaan?

Kijkervaring:

Een waardig vervolg op de eerste film. Kort na de gebeurtenissen van de vorige film ontsnappen drie kryptonische misdadigers. Met de hulp van Lex Luthor willen zij de aarde overnemen. Superman staat hun in de weg. Deze film heeft twee versies, de bioscoopversie en de Richard Donner Directors Cut. De tweede is mijn favoriet omdat hij naadloos op de eerste film aansluit. Een waardig vervolg.

Superman III (1983)

Samenvatting:

De miljonair Ross Webster gebruikt de sullige, maar geniale Gus Gorman (Pryor) om een wapen tegen Superman (Reeve) te maken. Ze ontwikkelen een eigen versie van Kryptoniet om Superman te verslaan, maar het goedje heeft een onverwachte uitwerking. Gus bouwt een supercomputer die de zwakke plek van Superman bloot kan leggen, maar als de computer een eigen leven gaat leiden, is iedereen in gevaar.

Kijkervaring:

Superman neemt het op tegen een computergenie gespeeld door Richard Pryor. Ook ontmoet hij in zijn geboorteplaats een nieuwe love intrest. Een grappige film en weet de formule van de Superman film goed op het beeld te brengen.

Superman IV: The Quest for Peace (1987)

Samenvatting:

Lex Luthor (Hackman) is het zat om altijd maar door Superman (Reeve) verslagen te worden en grijpt zijn kans als de wereldleiders besluiten om alle atoomwapens te vernietigen. Hij gebruikt een haar van Superman om een eigen Supermens te maken. Superman komt erachter dat deze ‘Nuclear Man’ minstens net zo sterk als hij is en heeft zijn handen vol om de ravage op te lossen die Nuclear Man veroorzaakt.

Kijkervaring:

Superman neemt het op tegen een nieuwe creatie van Lex Luthor genaamd Nuclear Man. Gemaakt van de dna van de man van staal is hij een waardige tegenstander. Een ramp van een film die erg over de top is. Geen succes.

Afsluiting:

De Superman serie met Christopher Reeve is een klassieke serie. Hierdoor is Reeve onlosmakend verbonden aan de man van staal. De films hebben allemaal de perfecte mix van cartoony, actie en drama. Tot op heden de beste verfilmingen van een solo Superman film.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: