Reading Books: Revisited: Vallen en helpen opstaan (J.W. Jansen)


Auteur: J.W. Jansen
Nederlands – Paperback
118 pagina’s |Uitgeverij Gelderland|februari 2016

ISBN13: 9789491826368

Samenvatting:
JeeWee heeft een goede baan als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Op zijn palmares prijkt bovendien een succesvolle debuutroman. Hij is jong en succesvol. Alles lijkt hem aan te komen waaien. Maar sinds zijn intrede als schrijver heeft hij geen letter meer op papier gekregen en kan hij steeds slechter omgaan met alle narigheid die hij op zijn werk als wijkverpleegkundige tegenkomt. Om de beelden die continu door zijn hoofd spoken te verbannen, probeert hij van alles om er maar niet aan te hoeven denken; van obsessief sporten, tot drank en drugs. De beelden krijgen steeds meer de overhand, terwijl zijn menselijkheid langzaam maar zeker lijkt te verdwijnen. Deze roman speelt zich af tegen de achtergrond van het wel en wee in de Nederlandse thuiszorg en van de ingrijpende veranderingen die daar gaande zijn. Over de auteur: J.W. Jansen (33) is werkzaam als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. ‘Vallen en helpen opstaan’ is zijn debuutroman.

Leeservaring:
Vallen en Helpen opstaan is een verhaal over de afbraak van de zorg door het ogen van een cynische thuiszorgmedewerker. J.W. Jansen heeft hiermee een goede combinatie te pakken om dit verhaal te vertellen. Het verhaal bestaat uit een combinatie van een luchtig en zwaar boek. Het onderwerp is loodzwaar maar vertelt door de ogen van de Hank Moody achtige hoofdpersoon.

Jansen weet met dit boek een vinger op de zere plek van het wel en wee in de zorg te leggen. Soms zijn de verhalen tenen krommend en soms voel je plaatsvervangende schaamte. Dit zet je aan het denken welk lot onze hulpbehoevende ouderen dag in dag uit moeten doorstaan.

Vallen en Helpen opstaan is zeker een aanrader voor mensen die van een goed verhaal houden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: