Reading Books: Revisited: Ik heb Dementie (Ruud Dirkse)


Auteur: Ruud Dirkse E.A.
Nederlands – Paperback
180 pagina’s |Sinds 1883 – uitgevers|april 2016

ISBN10: 907834217X
ISBN13: 9789078342175

Samenvatting:

‘Ik, die zoveel dingen niet meer kon, stond daar op de top van die duivelse Ventoux.’ Hoe kun je leven als je steeds meer gaat vergeten? Als de dokter je meedeelt wat je al vreesde, dat dementie aan je knaagt. Je wilt positief blijven, maar gaat je dat lukken … Hoe doen anderen dat? 50 mensen die dit ervaren, schrijven jou een brief. Vaak met hulp en in hun eigen woorden. Ze zijn openhartig over hun leven. De brieven beschrijven hun angst voor de toekomst en hun overwinningen op zichzelf. Lees hun voorzichtige adviezen. Hoe gaan zij om met hun ziekte, wat doen ze, wie helpt ze, en waarvan genieten ze? Met name dat. Hoe kun je accepteren dat je niet meer beter wordt, en toch van het leven genieten?

Leeservaring:

Een heel aangrijpend boek waarin 50 mensen met dementie hun verhaal vertellen. Het ene verhaal nog aangrijpender dan de ander. Maar een ding hebben al deze verhalen gemeen, zij geven hoop en inzicht. Een kijkje in het hoofd van mensen met een onverbiddelijke levens veranderende ziekte. Een ziekte waar tot nu geen weg terug voor is.

Toen ik voor het eerst over dit boek hoorde zag ik een interview met twee van de brievenschrijvers. Dit was een trigger voor mij om het boek te bestellen. Dit omdat mijn moeder alzheimer heeft en ik op deze manier er wat meer over kom leren. Een paar dagen later kreeg ik te horen dat mijn moeder ook in dit boek staat. Dit maakte het voor mij dubbel zo bijzonder om dit boek te hebben en te lezen. Het nadeel van deze ziekte is dat je soms niet weet wat echt is en wat in het hoofd van de persoon met alzheimer speelt. Mijn moeder had mij wel verteld dat zij een verhaal had geschreven, maar ik had het langs mij heen laten gaan. Toen ik het boek of zoals mijn moeder zegt haar boek voor het eerst zag stonden de tranen te branden in mijn ogen. Haar verhaal was heel mooi uitgeschreven door haar beste vriendin en steun en toeverlaat. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mijn moeder.

De rest van het boek heeft mij ook zeer geboeid ook al duurde het even voordat ik het verhaal uit had. Ik las een paar verhalen per keer omdat ieder verhaal als een mokerslag binnenkomt. Mijn moeder is altijd mijn held geweest en nog steeds.

Dit is een goed boek om te lezen en om je te verdiepen in deze sluipende ziekte. Ik vind dat de rest van de 49 brieven schrijvers evenveel respect verdienen omdat zij hun verhaal deden. De schrijvers omdat zij hier een mooi geheel van hebben gemaakt met de nodige tips en trivia.

Klik hieronder voor Boeken Enzo (Boeken Tip 1) – Ik heb Dementie – Ruud Dirksen en Marcel Oude Rikkert

Love you, Mom……

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: