At the Movies: Revisited: Ender’s Game (2014)


Titel: Ender’s Game

Regisseur: Gavin Hood

Cast: Hailee Steinfeld Asa Butterfield Ben Kingsley Abigail Breslin Harrison Ford Viola Davis

Speelduur: 109 minuten

Genre: SF

Samenvating:

Andrew ‘Ender’ Wiggin (Butterfield) is de jongste zoon uit een doodnormaal gezin. Wanneer de mensheid vernietigd lijkt te worden in de oorlog met de Formics, een buitenaards insectenras, worden er maatregelen genomen. Er wordt er een school opgezet om de meest talentvolle kinderen op te leiden tot toekomstige commandanten. Ender blijkt tot de uitverkorenen te horen. Onder commando van kolonel Hyrum Graff (Harrison Ford) en majoor Gwen Anderson (Viola Davis) komt Ender steeds meer in contact met zijn talenten en lijkt hij degene te zijn die de wereld kan redden. Lukt het Ender om in de voetsporen te treden van de legendarische Mazer Rackham (Ben Kingsley) en de spannende strijd te winnen?

Kijkervaring:

In 1985 kwam het boek Ender’s Game van Orson Scott Gard uit. Het jaar erop werd dit boek opgevolgd met Speaker for the dead. In de jaren 90 werd de serie uitgebreid met enkele boeken en korte verhalen. Tot heden wordt er nog steeds door geschreven in deze serie door Scott Gard. Deze film is dan ook een verfilming van het eerste boek.

In 2086 wordt de aarde aangevallen door de Formics, een reptielachtig ras. De aarde wordt gered door Mazer Rackham. Vijftig jaar later zijn bewoners van aarde nog steeds op hun hoede voor aanvallen van de Formics. De soldaten en officieren worden al heel jong opgeleid, om zo betere militairen te zijn. Een van deze rekruten is Ender Wiggins de jongste uit een gezin met drie kinderen. In de tijd dat Ender leeft zijn er eigenlijk maar twee kinderen toegestaan, dus worde de derde kinderen vaak als uitschot gezien. Net als alle kinderen in zijn gezin komt Ender ook in de Battle school terecht, hier ontdekt hij dat hij meer in zijn mars heeft dan wat hij zelf dacht. Ender is dan ook de enige uit het gezin die succesvol de opleiding doorloopt. Zijn broer Peter was te sadistisch en koelbloedig en zijn zus Valentine was te lief. Ender moet hier een grens tussen te vinden. Kolonel Graff ziet ook meer in Ender en wil hem klaarstomen tot officier, om zo te kunnen strijden in de slag tegen de Formics.

De verfilming van het boek van Orson Scott Gard heeft een hele tijd op zich laten wachten. In 1998 was er al sprake van een film maar nu is het er dan toch van gekomen. De Film Ender’s Game is uit.

Ender’s Game is een leuke SF film die visueel erg mooi in elkaar zit. Er zijn veel scenes waarin de acteurs in Zero Gravity moeten bewegen en ook moeten vechten. Deze effecten in 3D maken de film nog eens extra spectaculair. Het is maar goed dat deze film niet in 1998 al gemaakt is , de makers konden de tijd nemen om de film vorm te geven anders had het eindresultaat er niet zo uit kunnen zien. De verfilming blijft trouw aan het boek. De Amerikaanse Mariniers raden deze film aan officieren aan omdat er veel leiderschap en ethiek vaardigheden worden aangeleerd.

De cast is ook erg goed vooral de jongere wat onbekendere kinder acteurs. De aanvulling van de brompot Harrison Ford als Kolonel Graff voegt zeker aan de film toe. Verder is Asa Butterfield bekend van films zoals Son of Rambow, Boy in the Striped Pyjama’s en Hugo, die de rol van Ender opzicht neemt de beste keuze geweest voor deze rol. Andere kanshebbers voor deze rol waren Jake Loyd en Nathan Gamble.

Deze film ging ook gepaard met controversie wat schrijver Orson Scott Gard betrof. Een actiegroep wilde de film boycotten vanwege de visies van Gard op homoseksualiteit en het homo huwelijk. Producer Roberto Ocri gaf in Maart aan dat de visie van Gard los stond van de film en dat voor hem hiermee de zaak was afgedaan.

Van deze film heb ik erg genoten. Ik kon merken dat ik nog heel veel van het boek kon herinneren ondanks dat het tien jaar geleden is dat ik het verhaal gelezen heb. Ender’s Game is een film voor alle leeftijden, een film die trouw blijft aan het boek. Het verbaasde mijzelf dat ik nog zoveel van het boek wist ondanks dat ik het boek in 1997 gelezen heb. Hopelijk komt er nog een vervolg aangezien er genoeg materiaal is voor meer films.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: