Boeken enzo: Revisited: Ballade van de beginnende schrijver (Of wel de opkomst van de Indie schrijvers)


De reis van iedere schrijver begint op dezelfde manier. De reis begint met het idee voor een verhaal. Het opschrijven van het verhaal en daarna opzoek naar een uitgever. Daar splitsen zich dan ook de wegen. De ene schrijver vind een gevestigde uitgever met de nodige contacten en krijgt een reuze carrière. De andere schrijver vind een minder bekende uitgever en raakt vaak in vergetelheid.

In het constant veranderende schrijverslandschap is het moeilijk om je hoofd boven water te houden. Met schrijven alleen kom je er niet meer tegenwoordig. Er komen steeds meer regels in het uitgeversland bij waardoor het idee van verhalen vertellen steeds meer verdwijnt. Ondertussen verschijnen er steeds meer Selfpubbers ofwel Indie schrijvers die hun verhaal via andere uitgeef vormen naar buiten brengen. Printing on Demand en uitgave in eigen beheer zijn hier twee van waardoor de schrijver meer vrijheid heeft en niet meer gebonden is aan de commerciële regels voor het schrijven van een boek. Zullen de Indie Schrijvers de toekomst voor het schrijverslandschap veranderen.

Tot op heden hebben de grote uitgeverijen nog de beste positie om hun boeken en uitgaves aan de man te brengen. Een Indie schrijver moet het hebben van de mogelijkheden om zijn boek aan de man te brengen. Dit vooral door social media en zelf reclame maken. Voor Indie schrijvers waarvoor geld geen probleem is word zelfpublicatie iets makkelijker dan voor Indie schrijvers die niet breed in het geld zitten. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je verhaal in de wereld te krijgen.

Het nadeel is dat iedereen zich tegenwoordig schrijver kan noemen en een boek uit kan brengen. De overvloed van boeken geeft wel meer keuze voor de lezer, die zelf kan beoordelen of een verhaal goed of slecht is. De macht weer terug bij de lezer zelf. Indie schrijvers zijn de toekomst.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: