Boeken enzo Classic: Revisited: E Books


Een paar jaar geleden schreef ik twee blogs over een legaal alternatief om illegaal downloaden van e-books tegen te gaan. Dit alternatief kreeg dan ook een hoop kritiek over zich heen. Het bewijs dat de rechten situatie aangaande e-books. Dit is een van de eerste uit een serie Boeken enzo blogs die op het probleem van e-books in gaat.

Blog 1:

Een tijd geleden heb ik een post gezien in een van de vele facebook groepen waar ik bij aangesloten zit. Er is een E-book van Karin Hazendonk’s Blun in omloop met de verkoopprijs van vijf euro terwijl hetzelfde E-book voor 4,95 overal verkrijgbaar is. Het lijkt erop dat deze lezer Blun 1x heeft gelezen en daarna zijn geld op deze manier terug wilde.
Als nieuwsgierig persoon ben ik verder gaan kijken op deze website Tom kabinet.nl met de vraag in mijn achterhoofd, hoe werkt deze site en hoe kunnen zij waarborgen dat alles legaal gebeurt. Ik kan bijvoorbeeld een hele lading e-books downloaden via Pirate bay en die daar voor 3 euro per stuk verkopen.

De volgende teksten komen direct van de website www.tomkabinet.nl
Juridisch
Tom Kabinet werkt vanuit een missie: het betaalbaar maken van e-books. De nieuwste e-books zijn maar een fractie goedkoper dan papieren boeken, terwijl ze eenvoudig illegaal te downloaden zijn. Doodeenvoudig. Steeds minder mensen realiseren zich, dat illegaal downloaden een vorm van stelen is. De schrijver is de pineut. Tom zoekt een manier om lezers en schrijvers beiden te helpen. Goedkopere e-books, minder illegale downloads.
Op de pagina’s in dit menu kun je lezen wat de juridische uitgangspunten zijn, en welke maatregelen Tom treft om te werken aan een systeem dat voor alle partijen eerlijk is.
De rol van Tom
Tom Kabinet heeft een online marktplaats voor tweedehands e-books gemaakt. Hij bemiddelt tussen verkopers en kopers. Tom Kabinet wordt in dit proces nooit de eigenaar van de e-books die worden aangeboden. Hij is ook geen (rechts)partij bij de overeenkomst tussen verkoper en koper. Dus niet Tom Kabinet maar de verkoper van een e-book draagt de verantwoordelijkheid voor het legaal verkopen van e-books (meer informatie).
Legaal lezen
Tom Kabinet vraagt verkopers heel nadrukkelijk om te verklaren dat zij alleen legaal verkregen e-books op de site aanbieden. Zonder zo’n verklaring af te geven, kan het E-Book niet geplaatst worden. Een verkoper kan bovendien nooit meerdere keren hetzelfde e-book via Tom’s site verkopen. Dat zou niet eerlijk zijn, want de verkoper heeft immers verklaart zijn eigen kopie te wissen toen hij het e-book voor de eerste keer aanbood. De beveiliging van de site zal dit boek herkennen en weigeren.
Zo ver als dat technisch mogelijk is, waarborgt Tom de legaliteit van het proces.
Een e-book dat wordt aangeboden, gaat door een validatiescan. Simpel gezegd checkt deze scan of het e-book de juiste codes bevat. Een boek dat niet door de validatiescan komt, kan niet via de site worden verkocht. Mogelijk is dit e-book geen ePub bestand, heeft het een DRM beveiliging of een virus. Na validatie kun je het e-book in je account plaatsen, oftewel te koop aanbieden.

Wordt het e-book verkocht? Dan brengt Tom een zichtbaar en onzichtbaar watermerk in het e-book aan. Dat gebeurt vlak voordat de koper het e-book kan downloaden. Deze watermerken worden opgeslagen in een database. Dit is allemaal ter bescherming van de koper en verkoper. Biedt de koper van jouw e-book het illegaal op Internet aan? Dan kan het watermerk aantonen wie dat heeft gedaan, en ben jij gevrijwaard.

Op deze manier doet Tom Kabinet al wat in zijn vermogen ligt om legaal doorverkopen en daardoor goedkoper lezen van e-books mogelijk te maken. Tom Kabinet vertrouwt erop dat de verkopers de uitgangspunten van Tom Kabinet respecteren.

het lijkt er op dat Tom kabinet alles goed voor elkaar heeft. Maar de vragen die bij mij opkomen zijn.
– is dit wel legaal?
– is de controle op illegale e-books waterdicht?
– Wat zijn de regels omtrent e-books en doorverkoop?

Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden?

Blog 2:

Onlangs heb ik een blogpost geschreven over de website Tom Kabinet. Hier kwam ik op door een bericht van Karin Hazendonk, zij had haar boek Blun te koop gezien op deze site voor een duurdere prijs dan het origineel. Na het maken van deze blogpost werd ik nieuwsgierig of alles op deze site wel legaal ging. Hiermee bedoel ik dat er geen E-book op kon die illegaal gedownload was.

Mijn missie voor deze Blogpost was om te onderzoeken of ik op de website van Tom Kabinet ook echt geen illegale E-Book kon uploaden en verkopen. Om hier achter te komen heb ik twee boeken bij pirate bay gedownload (en na het onderzoek ook meteen weer verwijderd). En twee boeken uit mijn eigen collectie. Hierna heb ik een account aangemaakt en heb eerst een boek uit mijn eigen collectie geüpload, deze kwam er zonder problemen door en heeft ook 5 minuten te koop gestaan. Het illegale boek daar in tegen kon met geen mogelijkheid geüpload worden. Dit heb ik met twee andere boeken in dezelfde volgorde gedaan en bleef op dezelfde conclusie uitkomen. De e-books op Tom Kabinet zijn legale versies en geen illegale versies. Missie geslaagd zou je zeggen. Maar dit onderzoek bracht mij naar een andere vraag.
Om bij het bericht van Karin Hazendonk te blijven. In dit gesprek kwam een andere vraag boven water. Krijgt een Auteur of een Uitgever betaald voor een tweedehands E-Book. Wat ik mijn toen afvroeg was ‘verdienen auteurs en uitgevers ook aan tweedehands boeken (fysieke exemplaren)’, of mag de koper na de aanschaf doen en laten met het boek wat hij of zij wil. Al jaren worden er tweedehands boeken aan elkaar doorverkocht. Ik vraag mij af hoe jullie hier over denken, heeft een tweedehands E-Book dezelfde rechten als een fysiek exemplaar?

Advertisement

One response to “Boeken enzo Classic: Revisited: E Books”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: