Boeken enzo Classic: Revisited: Interview met Joany de Vries


Een aantal jaar geleden kreeg ik de kans om Joany de Vries te interviewen voor the Sword.nl. Dit was het resultaat zoals het op de website stond. Ondertussen is Joany te vinden onder de naam Nerdy Mommy.

Kun jij Joany de Vries voor ons omschrijven?

Joany de Vries is een nerd in de meest positieve zin van het woord. Hoewel ik me heel lang heb verzet tegen deze benaming, heb ik dankzij mijn blog geleerd om al mijn nerdy eigenschappen te waarderen.

Welk boek heeft jou verslaafd gemaakt aan het lezen?

Eigenlijk is mijn liefde voor lezen niet zo zeer begonnen met boeken maar met een website: Fictionpress.com

Daar kan iedereen met een tekstverwerker zijn of haar verhalen op posten. Natuurlijk waren daar een heleboel verhalen bij die niet heel erg goed waren, maar soms wist je de jackpot te scoren.

In Nederland was in die tijd nog niet echt een YA boekenmarkt, en op internet kon ik wel terecht voor verhalen die passen bij die betiteling. Pas toen de Twilight saga uitkwam in Nederland begon ik opnieuw bezoekjes te brengen aan de boekhandel en de bibliotheek.

Wat is het slechtste boek dat jij ooit gelezen hebt?

Dat is ongetwijfeld het boek Jane Eyre Laid Bare van Eve Sinclair. De titel alleen al is genoeg om koude rillingen langs mijn ruggengraat te sturen. Ik kocht het boek een poosje geleden op het Boekenfestijn omdat ik verschillende versies van Jane Eyre, het originele verhaal van Charlotte Brönte, verzamel. Ik zag het stukje Jane Eyre in de titel en dacht dus weer een nieuwe versie gevonden te hebben. Thuis bleek het echter een erotische hervertelling van het origineel te zijn. Nu heb ik niets tegen een goede hervertelling, maar de auteur van dit boek had stukken uit het origineel klakkeloos overgenomen en daarmee heeft ze echt op het hart getrapt van de Jane Eyre fan in mij.

Wat is jou favoriete genre om te lezen?

YA ofwel: Young Adult. Omdat ik technisch gezien geen young adult meer ben, zie ik het YA-label maar als een genre i.p.v. een doelgroep. Ik houd van deze boeken. Ik geniet namelijk het meest van boeken die heel fantasierijk zijn, en die een larger-then-life-glans over zich hebben. Dat vind ik niet zo snel terug in andere genres.

Welke woorden passen het beste bij jou en waarom?

* Blogger

* Vlogger

* Schrijfster

* Lezer

* All of the above? Ik zie mezelf niet meer als Blogger dan als schrijfster, of wat dan ook. Al deze dingen samen maken mij tot wie ik ben.

Wat inspireerde jou om je eerste boek (De Legende van Atargatis) te schrijven?

Bijna al mijn verhalen worden geïnspireerd door muziek. Wanneer ik een nummer voor het eerst hoor wat me echt inspireert dan gebeurt er iets in mijn hoofd. Ik zie een soort trailer voor het boek wat ik wil gaan schrijven.

Dat was ook zo voor De Legende van Atargatis. Dat is geïnspireerd door het nummer Never Let Me Go van Florence and the Machine

Kun je wat meer over het verhaal vertellen?

Het verhaal gaat over een meisje die zich op sociaal gebied heeft geïsoleerd van haar vrienden en klasgenoten, om meer tijd door te kunnen brengen met haar doodzieke moeder.

Op een dag zakt ze door het ijs, en wordt haar leven ternauwernood gered door de nieuwe jongen uit haar klas. Dat is het begin van heel veel vreemde gebeurtenissen.

Zou jij in de toekomst meer boeken willen schrijven?

Probeer me maar eens tegen te houden, haha. Ik geniet van schrijven en werk nu al hard aan mijn volgende boek. Een dystopische roman die zich af zal spelen in Nederland. Ik heb eerder te veel ideeën dan te weinig.

Wat motiveerde jou om de website Craving Pages op te zetten?

Ik heb al vaker websites gehad, eigenlijk al vanaf het moment dat we thuis voor het eerst internet kregen. Iets meer dan een jaar geleden had ik een blog die eigenlijk helemaal niet bij me paste. Maar omdat ik dacht dat dat was wat mensen wilden lezen hield ik hem netjes bij. Pas toen ik Adorable Books ontdekte, een Nederlandse boekenblog ging er een lampje branden. Van daaruit ontdekte ik en hele online community van boekenliefhebbers. Ik wist meteen wat me te doen stond en maakte nog dezelfde dag mijn eigen boekenblog aan en ik geniet nog iedere dag met volle teugen van het bloggen.

Wat zijn de hoogtepunten die jij met Craving Pages hebt gehad?

Het allerleukste vind ik toch wel wanneer een bezoeker aangeeft dat ze na het lezen van mijn review een boek ook hebben gelezen.

Maar de gebeurtenis waarvan mijn kaak pas echt afzakte was toen ik out of the blue werd benaderd door een uitgeverij met de vraag of ik één van hun boeken wilde recenseren op mijn site. Dat vond ik echt super cool.

Hoe ben jij op YouTube terecht gekomen?

Ik ben al jaren verslaafd aan filmpjes op Youtube, en houd ervan om creatief in de weer te zijn met mijn eigen camera. Toen ik begon met bloggen over boeken stonden er vooral beauty guru’s in mijn abonnementenlijst op Youtube. Al snel kwam het idee in me op dat als mensen beauty spulletjes kunnen recenseren in een filmpje, ik dat ook zou kunnen met boeken.

Ik ging op zoek naar wat video’s van andere booktubers en ontdekte dat er inderdaad een bloeiende community was van boekenwurmen op Youtube. Omdat ik echter geen Nederlandse kanalen kon vinden die actief postten over boeken besloot ik om daar verandering in te brengen.

Hoe zou jij het vinden als er meer Youtubers actief zouden zijn in Nederland?

Volgens mij is de Nederlandse Youtube community al best wel groot. Jammer genoeg zijn we vooral groot in een paar specifieke onderwerpen. Ik zou het dan ook heel erg tof vinden als er meer Nederlandstalige booktubers zouden komen.

Ze zijn er wel hoor, de Nederlandse booktubers, maar veel van hen maken hun video’s in het Engels. Maar daarom zijn ze natuurlijk niet minder leuk.

Zouden de Nederlandse Youtubers ook wat meer georganiseerd moeten zijn?

Ik denk dat je dat zelf in de hand hebt. Als je trouw reageert op video’s van anderen krijg je vanzelf een soort van cirkeltje op Youtube.

Wat zou jij in de toekomst nog meer willen bereiken?

Ik zou graag nog heel veel boeken willen schrijven en heel lang willen genieten van mijn blog. Ook hoop ik mensen te laten zien hoe leuk lezen kan zijn.

Hoe ziet een dag in het leven van Joany de Vries er uit?

Het leven van een boekenblogger is niets als glitter en glamour… nee hoor. Ik denk dat mijn dag er niet veel anders uitziet dan de dag van vele anderen. Ik word wakker, ga naar mijn werk en kom weer naar huis. Mijn vrije tijd gaat veelal zitten in mijn gezinnetje, het werken aan mijn blog, lezen en natuurlijk schrijven.

Zo af en toe kan ik voor Craving Pages naar een evenement, dat zijn toch wel mijn favoriete dagen. Ik vind bijna niets zo leuk als andere boekenwurmen ontmoeten

VOLG JOANY

Website | YouTube | Facebook | Twitter | Instagram

Advertisement

9 responses to “Boeken enzo Classic: Revisited: Interview met Joany de Vries”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: