Boeken enzo Classic: Revisited: Recensies, Kunst of Kitsch??


Al een paar jaar schrijf ik recensies voor The Sword magazine. Ik doe dit met heel veel plezier. Ik lees boeken die ik leuk vind en normaal nooit zou lezen. In deze tijd heb ik mijn netwerk ook flink kunnen uitbreiden. Maar bij iedere functie die je leuk vind zitten er altijd wel een paar punten van ergernis.

Genres is iets waar ik mij erg aan kan storen. In mijn optiek zijn er maar twee genres. Dit zijn goede verhalen en slechte verhalen. Natuurlijk weet ik dan genres verzonnen zijn om ieder boek in zijn eigen hokje te plaatsen. Want als wij in deze samenleving ergens opgewonden van raken zijn het wel hokjes en labels, wij willen alles overzichtelijk hebben zodat wij snel kunnen oordelen en keuzes kunnen maken. Wij denken geen tijd meer te hebben om rustig eens een boek open te slaan en zelf te kijken of wij het boek leuk vinden.

Sterren of Cijfers geven aan boeken is ook iets waar ik constant mijn hoofd over breek. In mijn begintijd bij de Sword.nl kreeg ik ook altijd de vraag “Hoeveel sterren geef jij dit boek?” steeds moest ik daar maar weer een cijfer aan geven terwijl ik daar eigenlijk niet achter stond. Eerder dit jaar op een bijeenkomst van bloggers kwam ik er achter dat meerder bloggers hier tegen aanlopen. Het sterren en cijfer systeem bij recensies zijn natuurlijk ook in het leven geroepen om de snelheid van het beslissen te bevorderen. Wij willen geen tijd nemen om een keuze te maken. Wij laten dat liever door andere doen.

Don’t Judge a book by it’s cover is ook allang een overbodige uitspraak, want hoe vaak hoor je niet dat mensen een boek uitkiezen puur op de kaft en de flaptekst. Ik vraag mij af worden wij als lezer (of consument) erg lui door deze ontwikkelingen?

Reactie op de orginele blog:

Coenraad de Kat( cdekat@xs4all.nl )

10/12/2014 3:22am

Mooi geschreven Dennis. Ik lees ook veel voor uitgevers en idd het is leuk om die boeken te lezen die je anders niet zo snel zou gaan lezen. Regelmatig ben ik enorm verrast door de schrijfstijl.

dennislink( dennisvanelten@gmail.com )

10/12/2014 3:34am

Helemaal met je eens Coenraad, Iedere auteur heeft zijn eigen stem en hopelijk zal ik er nog veel horen.

Advertisement

One response to “Boeken enzo Classic: Revisited: Recensies, Kunst of Kitsch??”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: