Boeken enzo Classic: Revisited: E Books nieuwe generatie boeken?


Als reactie op de blog van Marcel van Driel van 16 februari 2015 http://stoerboek.nl/vinden-we-papieren-boeken-straks-te-duur/ . Marcel van Driel stelt de vraag of papieren boeken te duur gevonden gaan worden door de goedkope prijzen van E-books.

Persoonlijk ben ik een grote fan van E-books, ten eerste om dat ik vaak onderweg ben en niet met een groot boek hoef te zeulen. Dit neemt niet weg dat ik geen papieren boeken meer in mijn collectie heb in tegendeel, al zullen deze vaak erg maagdelijk zijn omdat ik de E-book versie heb gelezen. Hier tussen zijn dan ook de gesigneerde boeken te vinden, want dit kan helaas nog niet digitaal. Een tweede reden voor mij om een E-book te kopen is de prijs. In de meeste gevallen is de digitale versie van een boek vaak goedkoper (ongeveer 10 euro), terwijl je soms voor een papieren versie flink je portemonnee moet trekken (20 euro of meer). Als lezer met een klein inkomen is de keuze voor mij dus snel gemaakt, met een klein inkomen moet je sowieso vaak keuzes maken al zijn die keuzes vaak kiezen tussen teleurstelling en teleurstelling.

Marcel van Driel gaf een voorbeeld van het digitale lezen. De angst dat als E-books goedkoper worden dat de vaste boekenprijs voor de papieren variant niet meer acceptabel is. Naar mijn persoonlijke mening is die prijs al vrij hoog in vele gevallen. Ik kijk dan met de ogen van iemand in deze tijd, de tijd van de financiële crisis waar de spullen voor de mensen met het geld steeds decadenter en luxer worden, maar dan ook niet schuwen om daar mee te pronken op het internet. Bijvoorbeeld als ik naar een concert ga en daar heel erg van geniet en de volgende dag of dezelfde dag de foto’s zie van de mensen die een vermogen neer hebben gelegd voor de VIP behandeling, dat breekt toch wel. Dit veroorzaakt ook een behoorlijke kloof en het verlangen om te hebben wat je buurman heeft is toch groot in dit land.

Marcel gaf ook een voorbeeld dat er dan van boeken luxere versies op de markt moeten komen zodat er meer papieren boeken gekocht worden en minder digitale boeken. Boeken voor iedere groep betaalbaarder maken is volgens mij de beste oplossing anders gaan steeds meer mensen hun heil zoeken in de wereld van illegale downloads. Dit gebeurt met muziek ook al jaren, en hoe duurder alles wordt hoe sneller het op het internet te vinden is.

De ideale situatie zou zijn, boeken niet duurder dan 20 euro en E-books niet duurder dan 7,50. Een E-Book zou sowieso niet duurder moeten zijn nu het blijkt dat je als consument betaald om het boek op je computer/tablet/E-Reader te hebben. Een E-Book is niet eens je eigendom, blijkt uit een discussie die nu speelt rondom Tom Kabinet en zijn tweede hands E-Books.

Ik zou zeggen gelijkheid blijheid, hierdoor worden de auteurs en de lezers blijer.

Advertisement

One response to “Boeken enzo Classic: Revisited: E Books nieuwe generatie boeken?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: