Boeken enzo: Revisited: 12 Vragen aan Eva Linden


Introductie:

Onlangs kreeg ik de kans mee te doem met de blogtour van Eva Linden’s nieuwste boek Weerwolven van Waraine. Door de corona uitbraak was de release uitgesteld. Onlangs is dan de blogtour toch begonnen. Ook heb ik de kans gehad haar een aantal vragen te stellen.

Eva in 3 woorden?

Creatief, empathisch en emotioneel

Hoe ben jij met schrijven begonnen?

Eerlijk gezegd ben ik begonnen met boeken schrijven toen ik nog niet eens kon schrijven! Als vierjarige maakte ik al ‘boekjes’ met tekeningen en dan moesten mijn ouders er tekst bij zetten, haha! Tijdens mijn tienerjaren bleef ik (kort)verhaaltjes neerpennen, maar pas toen ik aan de hogeschool studeerde ben ik serieus beginnen schrijven. Mijn eerste boek ‘Maanziek’ schreef ik tijdens mijn studies Journalistiek en dit was het eerste verhaal dat ik zelf goed genoeg vond om uit te geven. Zo is de bal aan het rollen gegaan en intussen heb ik alweer vier boeken uit!

Welke auteurs hebben jou geïnspireerd?

De eerste twee boeken die ik als kind las en die me zijn bijgebleven, zijn ‘Waterschapsheuvel’ van Richard Adams en ‘Mathilda’ van Roald Dahl. Zij zijn twee auteurs die me met het leesvirus hebben ‘besmet’ en daar ben ik hen ontzettend dankbaar voor. Daarnaast inspireerden zij me om zelf verhalen te verzinnen. Verder moet ik ook J.K. Rowling noemen (de schrijfster van de ‘Harry Potter’-boeken) want zij weet haar lezers telkens weer mee te nemen naar een magische wereld, iets wat ik zelf ook wil bereiken met mijn boeken.

Hoe is je verhaal de Wolven van Waraine ontstaan?

Dat is een grappig maar tegelijkertijd een liefdevol verhaal. Mijn man en ik zijn in 2018 getrouwd op een parelwit strand in Etretat (in het Franse Normandië) en daar is het idee voor dit boek ontstaan (dat zie je trouwens ook aan de cover van het boek, waarop je ‘de Olifant’ van Etretat kunt zien). Natuurlijk moesten onze families en onze getuigen mee, dus huurden we een groot vakantiehuis in het bos. ‘s Avonds na onze trouwceremonie speelden we met z’n allen ‘Weerwolven van Wakkerdam’ en twee dagen later ben ik beginnen schrijven aan ‘Weerwolven van Waraine’. Lezers die al eens in Etretat geweest zijn, zullen ongetwijfeld bepaalde elementen uit het boek herkennen!

Wat is jou favoriete schrijfomgeving?

Ik heb een eigen ‘schrijfkamer’ waar ik elke dag voor het werk een paar uurtjes doorbreng. Mijn ‘schrijfkamer’ is eigenlijk een ‘kelkkamer’ (google dat maar eens!), een soort van kamertje tussen twee verdiepingen in. Aan de achterkant zit een groot raam tot op de grond waardoor ik mijn tuin kan zien, maar ook het weiland achter ons huis waarop ezeltjes staan te grazen. Wat staat er verder nog in mijn ‘schrijfkamer’? Allerlei spulletjes van mijn fandoms (dat gaat van ‘Harry Potter’ tot ‘My Little Pony’), een heleboel gezelschapsspelletjes (daar ben ik gek op!) en mijn verzameling postkaarten. In deze kamer kom ik helemaal tot rust om te schrijven.

Ben jij iemand die je verhaal uitplant of gewoon begint?

Ik hou ervan om gewoon te beginnen met schrijven en dan te zien waar ik strand. Tijdens het schrijven maak ik in mijn notitieboekje wel een soort van ‘tijdslijn’ waarmee ik later aan de slag kan om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Het blijft een beetje gek dat ik het liefst op deze manier schrijf, want in het echte leven ben ik helemaal geen chaotisch persoon.

Wat inspireert jou?

Veel van mijn inspiratie komt uit dromen die ik heb. Ik heb altijd al heel levendige en vooral spannende dromen gehad, over vulkaanuitbarstingen en overstromingen en aardbevingen en natuurlijk moet ik elke keer op zoek naar mijn familie of vrienden. Op mijn nachtkastje ligt een notitieboekje zodat ik mijn dromen meteen kan neerpennen wanneer ik wakker word en ik moet zeggen dat ik al heel wat van mijn inspiratie uit dat boekje gehaald heb.

Met welke schrijver zou je nog wel eens een boek willen schrijven?

Goh, dat is een moeilijke vraag! Er zijn een heleboel schrijvers waarnaar ik opkijk, maar of ik met hen zou willen samenwerken is natuurlijk een heel andere vraag. Ik heb het idee dat de ‘magie van de schrijver’ een beetje verloren zou gaan van zodra ik de schrijver in kwestie zou ontmoeten, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar als ik echt iemand zou moeten kiezen, dan zou ik denk ik voor Tolkien gaan (de schrijver van onder andere ‘The Lord of the Rings’) want ik denk dat ik heel wat van hem zou kunnen leren!

Welke verhalen kennen wij je nog meer van?

Mijn eerste boek ‘Maanziek’ kwam uit in 2016 en werd gevolgd door ‘Alpengloed’ (2017) en ‘Avondster’ (2018). Deze YA/fantasy-trilogie was het begin van mijn carrière als schrijfster. Met ‘Weerwolven van Waraine’ heb ik mijn vierde boek uit en ik hoop met deze thriller nog meer lezers te bereiken.

Ben je nu al met een nieuw verhaal begonnen en zo ja kun je er al iets van verklappen?

Natuurlijk ben ik al met een nieuw verhaal begonnen, haha! In september heb ik een dark fantasy-manuscript afgewerkt dat gebaseerd is op het populaire rollenspel ‘Dungeons & Dragons’ en dat onderdeel zou worden van een serie. Daarnaast werk ik aan een oorlogsdrama dat zich afspeelt in Noord-Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog. Ik vind het altijd leuk om nieuwe genres te ontdekken, zowel om te lezen als om zelf te schrijven!

Wat is jou grootste schrijf wens?

Voor mij is schrijven een heel erg leuke hobby en dat moet ook altijd zo blijven. Ik wil schrijven nooit als een verplichting gaan zien en ik wil ook niet beroemd worden, dat lijkt me vreselijk! Het zou wel erg fijn zijn als ik meer lezers kon bereiken, want dan zou ik misschien ook meer mensen blij kunnen maken met mijn verhalen 🙂

Wat zou je als tip aan beginnende schrijvers geven?

Het is een cliché, maar mijn beste tip is dat je nooit mag opgeven. Als je iets écht wil, dan moet je er voor gaan met alles wat je in je hebt. Maak je eigen dromen waar, want niemand anders gaat het voor je doen!

Afsluiting:

De recensie van haar boek zal op 2 november op deze site staan ondertussen kun je hier kijken voor meer data van haar blogtour. Verder kun je Eva op de volgende plekken vinden:

Facebook

Instagram

Haar website

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: