Boeken enzo: Revisited: 12 vragen aan Lotte van den Noort


@Melsfotografie

Introductie:

In April 2021 komt Unsinkable uit het Hamley debuut van Lotte van den Noort. Lotte is buiten grafisch ontwerper ook een schrijfster. Terwijl we wachten op Unsinkable is het toch tijd om wat meer over haar te weten te komen. Lotte is ook wel bekend van haar instagrampagina Lottesbooks. Ik mocht haar een aantal vragen stellen, dit om de tijd door te komen tot haar nieuwe boek.

Lotte in 4 woorden?
Een echte oude ziel.

Hoe ben jij met schrijven begonnen?
Ik schrijf eigenlijk al vanaf het moment dat ik leerde schrijven. Ik schreef verhalen in boekjes en (dwong) mijn leraar ze voor te lezen in de klas. Goede oude tijd! Pas in groep 6 van de basisschool, toen ik gebruik mocht maken van de computer in de klas, begon ik serieus met verhaaltjes schrijven. Mijn leraar keek die dan na op foutjes en zo begonnen mijn eerste verhaaltjes te ontstaan. Toen ik veertien was, begon ik met een “echt” verhaal, dat toen is uitgebracht bij Boekscout-YO!

Welke auteurs hebben jou geïnspireerd?
Lauren Kate was een van de auteurs die ik een fanmail stuurde. Ik vond haar schrijfstijl zo fijn en was helemaal verliefd op de boeken. Ze mailde mij terug met een bericht dat ik door moest gaan met schrijven en dat heb ik ook gedaan. Mijn andere inspiratie-auteurs zijn Cassandra Clare en Chinouk Thijssen.

Hoe is je verhaal van Unsinkable ontstaan?
Het begon allemaal toen ik ’s nachts in bed lag, rond een uur of twee in de ochtend was ik nog wakker. Ik ging een beetje doelloos YouTube filmpjes kijken. Er werd mij een video aangeraden over de conspiracy theorie van Titanic. Dat vond ik zo gaaf! Ik heb video (die bijna anderhalf uur duurde) helemaal afgekeken. Daarna kon ik niet meer slapen. Wat nou als die theorie echt waar zou zijn? Op dat moment was ik bezig met mijn boek Bloedjuweel, dus ik moest het idee van Titanic nog even parkeren. Pas toen ik Bloedjuweel klaar had, begon ik aan Unsinkable.

Wat is jouw favoriete schrijfomgeving?
Aan mijn bureau op mijn knusse kamer! Ik moet een sfeervolle ruimte om me heen hebben om te kunnen schrijven. Daarom heb ik heel mijn kamer ook versierd met kaarsjes, lampjes en natuurelementen.

Ben jij een plotter of ga je gewoon beginnen met schrijven en zie je wel waar je uitkomt?
Ik heb geprobeerd om te plotten, maar het werkt niet voor mij. Ik moet gewoon beginnen en dan zie ik wel waar ik uitkom. Dat heb ik net zo met ontwerpen en opdrachten maken van school. School wil dat ik eerst schetsen en moodboards maak, maar dat lukt mij niet. Ik zie pas als ik aan iets ben begonnen, hoe het gaat eindigen.

Wat inspireert jou?

Pfoeh, ehm… Andere boeken, films, muziek (vooral filmmuziek). Ook omgevingen en de natuur. Ik haal overal wel inspiratie uit! Heerlijk is dat!

Met welke schrijver zou je nog wel eens een boek willen schrijven?
Met Valentijn Ringelberg! Dat lijkt me mega tof! Zijn boek Voorbij het Wederwoud is prachtig en ik raakte er meteen in verdwaald!

Heb je al eens meer geschreven wat te vinden is?
Yes! Niet alles is gepubliceerd en veel verhalen ben ik verloren, maar de boeken die je kunt vinden zijn:
Puck: Boekscout-YO!
Verloren: Boekscout-YO!
Het Bovennatuurlijk Verbond – Duisternis: Boekscout-YO!
Petrichor: bol.com
Prime’s Time: bol.com
Sakura Blossom: bol.com
Typewriter: Wolf & Dragon (wordt heruitgegeven bij Hamley Books onder de nieuwe naam: Unwritable)
Bloedjuweel: Pumbo
Unsinkable: wordt verwacht bij Hamley Books

Ben je nu al met een nieuw verhaal begonnen en zo ja, kun je er al iets van verklappen?
Momenteel ben ik bezig met de redactie van Unsinkable en op de achtergrond ben ik een nieuw project begonnen, maar daarvan kan ik nog niet met zekerheid over zeggen of het ook daadwerkelijk iets wordt.

Wat is jouw grootste schrijfwens?
De prijs van de jonge jury winnen, of in ieder geval genomineerd worden, dat lijkt me mega tof. En zoals iedere auteur denk ik wel wenst: een vertaling. En als ik dan echt mag dromen: een verfilming!

Wat zou je als tip aan beginnende schrijvers geven?
Misschien standaard, maar: geef niet op! Gewoon echt niet doen. Ik heb zo vaak op het punt gestaan om gewoon op te geven en voor mezelf te gaan schrijven. Afwijzing na afwijzing kreeg ik van uitgevers. Ik begon aan mezelf te twijfelen. De weg kan kort zijn, maar meestal is de weg naar een publicatie lang en vol obstakels. Laat je werk lezen door strenge proeflezers en probeer hun kritiek niet te persoonlijk op te vatten. Een boek schrijven doe je uiteindelijk nooit alleen. Je kunt dit!

Afsluiting:

Lotte is ook te vinden op de volgende platforms:

Instagram

Facebook

Maar ook is zij Grafisch Vormgever hier is meer informatie te vinden over dit deel van haar leven.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: