Boeken enzo: Revisited: In de woorden van Kim Bonefaas


Introductie:

In 2019 las ik het debuut van Kim Bonefaas genaamd Julia Jonkers. Dit boek greep mij meteen. In de periode dat mijn leven op zijn kop stond was dit een van de boeken die ik gelezen heb toen. Binnekort komt haar tweede boek uit genaamd Goud en Lavijn. Onlangs had ik de eer Kim wat vragen te stellen.

Kim in 5 woorden?
-loyaal
-familiemens
-sociaal
-ongeduldig
-creatief

Hoe ben jij met schrijven begonnen?
Ik wilde eigenlijk wat feitjes rondom de zwangerschap voor mijn dochter Mila opschrijven. Maar gaandeweg ik daarmee bezig was, werd het echt een boek. Ik vond het ook echt heel leuk. Toen heb ik een aantal persoonlijke details geschrapt en wat fictieve personages en verhaallijnen toegevoegd. Gaandeweg eens aan iemand laten lezen. Die werd zo enthousiast dat ik verder ben gaan schrijven. Toen het klaar was wederom laten lezen aan wat mensen in mijn netwerk. Allemaal enthousiast. Vervolgens de keuze gemaakt om het manuscript naar uitgeverijen te sturen en de rest is geschiedenis.

Welke auteurs hebben jou in de afgelopen jaren geïnspireerd?
Thomas Olde Heuvelt. Ik vind Hex echt helemaal geweldig. Ook vind ik Kluun erg leuk. Stella Bergsma vind ik ook echt een woordenkunstenaares.

Hoe kijk je terug op het schrijven van je eerste boek?
Ik vond het een geweldige ervaring. Het schrijven vond ik al super leuk, maar het is altijd maar afwachten of mensen je boek wel leuk vinden. Ik had nooit verwacht dat het boek zo goed werd ontvangen. Ik was daar compleet door verrast.

Wat is jou favoriete schrijfomgeving?
Ik hou ervan om in cafeetjes te schrijven. Ik hou van reuring om mij heen, dat inspireert mij. Het fijnste café vindt ik Dudok. Dudok komt ook regelmatig terug in mijn boek Julia Jonkers.

Hoe is het idee van je nieuwe boek ontstaan?
Goud en Lavijn was een verhaal wat ik al een tijd in mijn hoofd had. Het is natuurlijk een droomsitiatie om als ‘gewoon’ meisje in contact te komen met een superster. Maar ik was vooral geinteresseerd in de andere kant van de medaille. Alle onzin die een beroemdheid met zich meebrengt. Maar het is ook echt een liefdesverhaal, een beetje in de sfeer van ‘Nothing Hill’

Je eerste boek had een autobiografische insteek, heeft je nieuwe boek dat ook?
Nee geheel fictief. Wel heb ik namen gebruikt uit mijn netwerk.

Hoe lukt het balanceren van schrijven en je gezin?
Dat gaat me vooralsnog goed af. Nu hebben we er een nieuwe baby bij, dus moet ik even kijken of ik wederom de balans kan vinden. Als dit niet lukt zal het schrijven even moeten wachten. Mijn gezin heeft uiteraard prioriteit.

Wat voor verhaal zou jij nog wel eens willen schrijven?
Een spannend verhaal. Niet zozeer een thriller maar gewoon meer een spannend verhaal. Ik heb het al in mijn hoofd. Moet het alleen nog uitwerken. Ook Julia Jonkers deel 2 zal er komen.

Wat is jou grootste schrijfdroom?
Dat mijn boek wordt verfilmt. Dat lijkt me zo onwijs vet. En dan moet Isa Hoes ook een rol krijgen. Vind haar altijd zo’n ontzettend leuke vrouw.

Met welke schrijver zou je nog wel eens mee willen samenwerken?
Jeroen Windmeijer. Zo’n aardig en leuke vent. Ook een ontzettend goede schrijver. Ben benieuwd wat die combinatie met zich mee zal brengen.

Afsluiting:

Dit waren mooie antwoorden van Kim. Nu is het met spanning wachten op Goud en Lavijn.

Hier ook wat meer informatie over haar debuut Julia Jonkers.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: