Mijn leven met NAH: Revisited: Het woord invalide mag van mij wel uit de woordenboeken verdwijnen.


Valide ofwel geldig. Dit houd in dat je meetelt en dat er ook rekening gehouden wordt met jou. De wereld wordt aan jou wensen aangepast.

Invalide zal dan ongeldig zijn. Je telt niet mee, rekening houden met jou moet niet teveel geld of moeite kosten. Jij moet je aanpassen aan de valide wereld.

Heel veel mensen met een beperking hebben moeite om hun weg te vinden in de samenleving. Het leven wordt duurder, maar het inkomen minder. Er wordt verwacht dat zij werken, maar werkgevers willen hen liever niet. Ondertussen raken mensen in isolement of een depressie. Vooral niet te moeilijk doen en blij zijn met de hulp die je krijgt. Bijvoorbeeld aangepast vervoer dat niet aansluit bij jou behoeftes. Aanpassingen die niet vergoed worden terwijl jij die wel nodig hebt. Dit alles zorgt ervoor dat je thuis zit jezelf te vereenzamen. Het land dat ooit een verzorgingsstaat was, met sociaal in de vaandel. Dat land is nu een zoek het zelf maar uit staat geworden. Maar ik, ik ben invalide, voor vele tel ik niet mee. Ik heb een beperking waar ik niet om gevraagd heb. Net als de rest van de mensen met een beperking. Het woord invalide betekend zeker ongeldig. Dus moet ik mijzelf maar laten horen en bewijzen dat wij er zeker wel toe doen.

Invalide of mindervalide zouden niet meer gebruikt mogen worden. Wij zijn zeker geldig en net zoveel waarin als jij die dit leest.

Advertisement

7 responses to “Mijn leven met NAH: Revisited: Het woord invalide mag van mij wel uit de woordenboeken verdwijnen.”

 1. Wat naar om te lezen Dennis. Noem mij naïef, maar ik heb het gevoel dat het gros van de mensen niet zo denkt. Als ik zoek op het begrip ‘invalide’ vind ik inderdaad – en dat had ik niet verwacht, kwetsende benamingen en uitleg. Hetgeen mij wel ok klonk in de oren was: “Iemand die door een gebrek beperkt is in het gebruik van zijn of haar lichaam”. Ik vind het afschuwelijk om te lezen dat je er niet meer toe doet, want ieder mens doet ertoe.

  Like

 2. Precies, je bent net zo veel geldig als ieder ander en het zit hem niet in een woord. Ik voel me zelf ook geldig en zie mezelf ook zo.

  Like

 3. Het is niet zozeer dat geldig of niet geldig associeer met het woord invalide, maar het stigma wat erop zit is wel erg vervelend.

  Like

 4. Ik hou ook niet zo van de stigma wat op worden als invalide zit. ik heb zelf natuurlijk een aantal beperkingen HMS, Fibromyalgie , Dyslextie en waarschijnlijk autisme maar dat hoor ik volgende week. Toch probeer ik altijd positief te blijven en me krachten te vinden uit de dingen die mij uniek maken

  Like

 5. Ik heb het werkelijk nooit zo bekeken, niet als ongeldig dus. Maar ik kan me voorstellen dat als je bewust wordt van de letterlijke betekenis, dat het als naar wordt ervaren. Maar natuurlijk is iedereen geldig!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: