Mijn Leven met NAH: Revisited: 10 jaar NAH


Introductie:

Tien jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit, ik studeerde, woonde samen en was mij nog niet bewust van de beperking die ik al 35 jaar met mij mee droeg. Tot ik er achter kwam wat NAH was. Vanaf dat moment veranderde mijn leven.

Na een periode van werkeloosheid kwam ik thuis te zitten en merkte ik dat vermoeidheid mijn leven overnam. Omdat ik dit al eens eerder meegemaakt had wist ik mijn weg naar de Hoogstraat te vinden. Hier ontdekte ik dat ik buiten lichte spasme in mijn been ook nog eens NAH ofwel NIet Aangeboren Hersenletsel had. Vanaf dat moment veranderde mijn leven met 180 graden.

De eerste jaren waren gevuld met veel keuzes en revalidatie, ik moest mijn leven weer helemaal opnieuw ontdekken, maar ook structureren voor energie behoud. Het bleek dat ik 35 jaar op volle kracht was gegaan en daar uiteindelijk de rekening van kreeg. Als snel moest ik de keuze maken om te stoppen met een opleiding waar ik al erg ver mee was gekomen, maar ook mijn toekomst over mijn werkende leven opnieuw onder de loep nemen. Uiteindelijk heb ik uit alles de stekker getrokken en ben ik voor 80-100% afgekeurd. Ik kwam met de uren die ik toen werkte in de WIA terecht. Omdat ik alleen een bijbaan had als laatste baan vanwege mijn studie kwam ik op een hele lage uitkering uit waarbij ik ver onder het minium kwam. Omdat ik in die tijd samenwoonde werd ik ook niet aangevuld waardoor ik afhangkelijk werd van de ander. Aangezien ik onzichtbare beperking leef zal ik mij altijd extra moeten bewijzen tegenover andere vooral als het om werk gaat. Vaak wordt er nog gedacht dat als je iets aan je hersens mankeert dat je verstandelijk ook wel wat zal mankeren. Het gevoel een ‘patient’ te zijn voelt vaak wel wezelijk aanwezig.

Afsluiting:

Dit terwijl ik de laatste jaren mij steeds meer ontwikkeld heb tot iemand die de grenzen opzoekt maar ook zijn doel in het leven. Sinds ik aan mijn reis begon ben ik vader geworden, mijn moeder verloren en is er een eind aan mijn relatie gekomen. Maar ondanks alles ben ik klaar voor de rest van mijn leven.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: