Mens of Consumens: Revisited: Wat is tegenwoordig nog sociaal?


In een tijd van social media en een egocentrische levensstijl hoe sociaal zijn mensen dan nog? Dit vraag ik mij dagelijks af als ik zie hoe de kloof tussen mensen groeit door het overmatig labelen.

Iedereen wil wel tot een doelgroep behoren en trekt daar dan ook gelijk zijn of haar hele persoonlijheid aan op. Voor iedere levens situatie ontstaat er wel een kleine groep, of het nou gaat om liefdesvoorkeur, voedingsvoorkeur, geslacht, huidskleur of afkomst voor alles is een ‘markt’ ondertussen. De vraag komt bij mij dan ook naar boven of de labels wel echt door ons zijn bedacht of in het voordeel van de commercie zijn ontwikkeld om nog meer en gerichter te kunnen verkopen. Past commercie zich aan aan ons leven of passen wij ons leven aan aan comercie.

Om terug te komen op social media, waar dit eerst een plek was om samen te komen is dit nu een plek geworden om jezelf of producten te verkopen. Op Instagram rijzen de gesponsorde berichten de pan uit maar ook op Facebook word je belaagt met reclame. Bijna iedere ondernemers gebruikt social media meer als verkoop tool dan een sociaal platform. Bij YouTube erger ik mij al aan het zinnetje dit bericht is gesponserd door….. het gaat dan niet meer om een hobby maar om gewoon geld verdienen. Waar is de lol gebleven? Zijn mensen nog aardig tegen je omdat ze je echt aardig vinden of omdat je een toekomstige klant kan zijn?

Buiten het commerciele component speelt onpersoonlijkheid ook een rol op social media. Een like of een emoji heeft de plaats in genomen van een gezellig gesprek. Soms vraag ik mij wel eens af of dit het allemaal wel waard is.

Advertisement

3 responses to “Mens of Consumens: Revisited: Wat is tegenwoordig nog sociaal?”

  1. Reblogged this on From guestwriters and commented:
    Wie kan er de verantwoordelijkheid dragen voor het asociaal gedrag van velen van vandaag? Is de hele samenleving daar verantwoordelijk voor, waarbij men nu de weerslag vindt van de kinderjuffen en leerkrachten die delaatste twintig jaar geen opmerkingen meer mochten maken naar de kinderen of hen niet meer mochten berispen als die kinderen iets fout deden?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: