Politiek Incorrect Classic: Revisited: Soms kun je beter in de bijstand zitten


Leven van de bijstand is zwaar en soms ook uitzichtloos. Maar soms maakt het iets makkelijker om aan bepaalde regelingen te krijgen. Genieten van kortingen. Aanspraak maken op toeslagen als huur en zorg toeslag.

De regering heeft een bepaalde grens gesteld welke mensen recht hebben op hulp en welke mensen het zelf moeten uitzoeken. De laatste tijd zijn er steeds meer mensen boven deze grens die steeds meer in de problemen komen. Volgens de politiek zouden de mensen die boven bijstandsniveau wonen makkelijk rond kunnen komen. Maar dit is een duidelijk geval waar theorie anders is dan de praktijk. Een gezin waarvan de man al in een sociale huurwoning woonde toen hij ging samenwonen en de vriendin er later bij kwam wonen krijgen nu de stempel scheef huurders terwijl ze te weinig verdienen om duurder te kunnen wonen. Wel worden ze vanwege hun gezamenlijk inkomen steeds in hun huur verhoogt waardoor betalingsproblemen ontstaan.

Soms vraag ik mij af of de mensen die deze regels wel door hebben wat er in de echte wereld speelt. Financieel zijn wij een schaakstuk geworden van mensen die niet verder kunnen kijken dan stugge theorieën. Iedereen zou recht op hulp moeten kunnen krijgen als dat nodig is. We moeten niet gescheiden worden door een denkbeeldige lijn. Vooral leven met een uitkering in welke vorm dan ook is iedere dag weer overleven en afhankelijk zijn van logge en verouderde instanties. Ik hoor heel veel berichten over armoede bestrijding. Misschien wordt het tijd voor armoede preventie en laten wij de politiek de noodzaak zien van gelijkwaardige leefomstandigheden. Niet iedereen kiest ervoor om te leven van een uitkering. Maar ook zeker niet om daar voor gestraft te worden.

Advertisement

One response to “Politiek Incorrect Classic: Revisited: Soms kun je beter in de bijstand zitten”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: