Comics Enzo: Revisited: Comics 101


In de tijd dat ik opgroeide waren er twee uitgeverijen die verantwoordelijk waren voor de Nederlandse superhelden comics. Juniorpress deed Marvel en Baldakijn boeken deed DC. In iedere tijdschriftenhandel kom je iedere maand de strips van jouw superhelden lezen. Wat voor een kind nog betaalbaar was toen werd later duurder. Maar ook het aanbod werd minder. Toen Juniorpress overgenomen werd door Z press was het einde al begonnen.

Dit was het tijdperk van de dikke gebundelde strips. Hier hing dan ook een flink prijskaartje aan in vergelijking tot de oude manier van uitgeven. In het begin bestond een Nederlandse strip uit anderhalve Amerikaanse strip.

Vanaf dat moment begon ik mijn strips laten importeren uit Amerika via de plaatselijke stripspeciaalzaak. Tot ik de digitale strips vond en die ging lezen. Tegen deze tijd was er geen Marvel of DC strip meer te vinden in Nederland. Zelfs na dat Marvel de ene na de andere succesvolle comic verfilming uitbracht bleef het in comic land stil. De reden die gegeven werd was dat strips geen geld meer opleverde. Al vraag ik mij stiekem ook af of het niet komt doordat de comics steeds dikker en duurder werden.

Het duurde tot vorig jaar tot Uitgeverij Standaard (bekend van Suske en Wiske) de Marvel comics weer op zich ging nemen. Het grootste probleem is nu alleen dat de strips nergens te vinden. Geen boekhandel koopt ze meer in. Hierdoor zullen deze generatie comicfans nooit tegen een stripalbum aanlopen bij hun plaatselijke boekhandel. De uitgeverij mag wel iets meer doen aan promotie. Maar ook de comics weer in hun oude samenstelling uitgeven.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: