Politiek Incorrect Classic: Revisited: Leven met een uitkering in de huidige banenmarkt


geschreven: 5 februari 2013

Deze blog gaat over het leven met een uitkering in de huidige banenmarkt. Mijn bedoeling is jullie wat inzicht te geven in deze situatie waar vaak nogal wat misverstanden over zijn. Vaak word er gezegd dat mensen met een uitkering lui zijn en niet willen werken. En er zijn vast ook mensen daar tussen die zo zijn en denken, maar zoals in iedere generalisering klopt het plaatje niet helemaal.

Sinds 2001 is de banenmarkt enorm ingestort. Dit heeft grote invloed op het werkeloosheidscijfer. Er steeds meer mensen komen in de WW. WW is de werkloosheidswet, als je in de WW terecht komt moet je één keer per maand een werkbriefje inleveren waarin je je sollicitatie activiteiten aangeeft en evt. wijzigingen. Ook moet je ingeschreven staan bij het Arbeidsbureau.

In het begin krijg je 70% van je laatst verdiende loon als uitkering dit duurt een half jaar. Daarna ga je over naar 70% van het minimum loon wat dus echt niet veel is.

De banenmarkt word alleen maar slechter door dat bedrijven hele maffe eisen stellen aan hun functies en er veel bedrijven failliet gaan of inkrimpen waardoor en nog meer werkeloze komen. Daarbij komen nog de grote bezuinigingen van Kabinet Balkenende die ook niet echt meehelpen aan de opbouw van de banenmarkt. Door die bezuinigingen verdwijnen nog meer banen op plekken waar ze eigenlijk nodig zijn. Zoals de zorg.

Veel WW’ers zitten nu dus thuis en moeten op boksen tegen hogere eisen aan banen en bedrijven die inkrimpen omdat ze geen geld meer hebben. Een voorbeeld van deze hoge eisen kwam ik laatst tegen toen ik door de stad liep en eens bij een uitzendbureau naar binnen keek wat voor banen ze hadden. En dan voor iets simpels als Verkeerssteller (wat inhoud dat je langs de weg zit het verkeer telt) word Minimaal HBO gevraagd en dat is dit iets wat iemand die net van de middelbare school komt nog kan doen.

Er is meer vraag dan aanbod in de banenmarkt dus bedrijven kunnen hun eisen stellen zo als ze zelf willen omdat er ook geen controle op is.

Conclusie:

Ik voorzie dat we straks weer een hele duidelijke Onderklasse gaan krijgen die het beeld van de bevolking domineert. Dat er meer banen zijn voor hoog opgeleiden mensen en voor de minder hoog opgeleiden mensen straks alleen nog een paar banen zijn. Dit kan als gevolg hebben dat steeds meer mensen weer gaan studeren zoals we nu al zien. Veel mensen bij hun uitkering gaan lenen om rond te komen en in de schulden komen.

Ik voorzie dat we straks weer een duidelijk verschil tussen rijk en arm krijgen als in de industriële revolutie. Misschien niet zo extreem maar wel hetzelfde beeld. Dus aan de ene kant de Rijke hoog opgeleide mensen en aan de andere kant de minder hoog opgeleide mensen met schulden die dus de onderlaag van de maatschappij worden.

Ik hoop dat ik jullie een beeld heb gegeven van wat er speelt in de maatschappij op dit gebied. En dat jullie er wat aan gehad hebben. En de volgende keer dat je iemand hoort zeggen dat mensen met een uitkering lui zijn jij weet hoe het grotendeels zit.

Cijfers

Kerncijfers 31-10-2004 voor meer infoNiet-werkende werkzoekenden: 681.715Niet-werk. werkzoekenden > 1 jaar: 378.135

CWI-vacatures: 46.455

CWI-vacatures > 3 maanden: 10.753

Advertisement

2 responses to “Politiek Incorrect Classic: Revisited: Leven met een uitkering in de huidige banenmarkt”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: